Arbetshäst med lite få funktioner – Simplemind

I nederländerna hittar vi nästa program för mindmappande. I Simplemind framställer du tydliga mindmap-bilder utan för många valmöjligheter. Om flera av de andra programmen i testet erbjuder omfattande möjligheter att påverka hur din mindmap ska se ut har du här endast åtta olika stilar att välja mellan.

Du som gärna jagar med pekdonet, och således ser vad du håller på med, kan glädjas åt en väldigt tydlig horisontell verktygslist högst upp i programmets huvudfönster. Där hittar du de flesta finesser du behöver och fort går det också. På samma sätt som i till exempel webbläsaren Safari kan du plocka ihop en egen layout på verktygslisten när du blivit lite varm i kläderna. En uppgift som Simplemind klarar med den äran är att bygga detaljrika tankekartor i lager och inuti varandra.

Genom att fälla ihop alla Barn, Släktingar och tillhörande grenar in i ett huvudämne skapar du kvickt en hyfsat komplicerad matris där varje huvudämne, som många grenar utgår ifrån, döljer en hel trädstruktur. Detta är inte något unikt för Simplemind, funktionen finns i de flesta mindmap-program, men här står finessen i centrum och är synnerligen smidig. Simplemind stöder bruket av hyperlänkar i mindmapparna.

Smarta genvägar
Det innebär att du kan lägga in webbadresser till referenser och hela sajter i kartan och om du klickar på ett ord, en gren eller direkt på länken så öppnas den och visar innehållet, som ­förhoppningsvis är relevant för det som du försöker beskriva. Om du jobbar med någon som använder Windows-varianten av applikationen så ska det gå att öppna, ändra och skicka tillbaka dokument skapade i era respektiva plattformar.

Vi gillar även den klyftiga genvägen att du inifrån programmet kan bifoga en mindmap till ett mejl i ditt e-postprogram, vilket gör det enkelt att dela dina tankar med andra.

Simplemind finns även tillgänglig i en förenklad gratisversion, liksom till iPhone och iPad, då under produktnamnet Simplemind Touch ().

Extra plus för att holländarna verkligen fått till import och export av dokument från och till desktopversionen till den mobila appen.

Fakta: Simplemind

Funktion: Mindmap-program
Version: 1.5
Mer info:
Pris: 149 kronor
Systemkrav: Mac OS X 10.6 eller högre.

  • Okonstlat och gediget.

  • Skulle kunna haft fler finesser.

Betyg:

Fakta

Utgå från ett centralt tema, problem eller liknande. Placera en symbol med ett eller flera ord som symboliserar temat
i mitten av tankekartan.

  • Bygg metodiskt ut tankekartan med grenar från det centrala temat. Grenarna kan ha namn på skeenden eller möjliga händelseutvecklingar från det centrala temat.
  • I mindmap-terminologi är det centrala temat en Moder, medan efterföljande ämnen blir Barn och under dessa finns Släktingar.
  • Använd gärna bilder och symboler ihop med text för att göra kartans betydelse tydligare.
  • Att använda färger och siffror kan göra Barnens och Släktingarnas relationer till Modern tydligare och även hjälpa dig fram till en lösning eller en plan.

Hur gammalt användandet av tanke­kartor är finns det ingen som med säkerhet kan säga. Arkeologiska fynd i den antika staden Tyr i nuvarande Libanon visar att det mindmappades så långt tillbaka som trehundra år före Kristus.

Att sammanställa och visualisera tankar och planer har på ett individuellt plan säkert förekommit så länge människan varit civiliserad. Bland de mest profilerade tankekartsanvändarna finns Leonardo da Vinci och Winston Churchill.