Mäktig testvinnare – Imindmap 5

Då var det dags för en riktig tungviktare i dessa sammanhang. Anthony Buzan, som fyller 70 nästa år, anses som en av det moderna mindmappandets portalfigurer. Han har, enligt en biografi från det egna företaget, hjälpt såväl OS-idrottare som koncernledningar för globala bolag och lågstadieskolor med att tänka rätt på ett visuellt sätt.

Buzan har även publicerat en mängd böcker om hjärnan, inlärning och kreativitet. Numera propagerar han för tankekartans förträfflighet främst genom mjukvaruföretaget Think Buzan och dess produkter. Imindmap har funnits på markanden sedan 2006 och har givetvis byggts ut med tiden.

Därför är detta sannolikt den mest avancerade applikationen i sitt slag som dessutom finns till flera olika sorters operativsystem. Vi skulle kunna göra det enkelt för oss genom att säga att om du tar alla funktioner och specialfinesser från alla andra appar i testet och klämmer in i en enda produkt – då får du Imindmap 5. Men det skulle vara delvis missvisande eftersom programmet klarar mer än så.

Ibland är det en liten påbyggnad mot de övriga, som att du kan importera Microsoft-filer utöver alla de andra formaten, eller att programmet är samkört med Apples program Pages, Numbers och Keynote. Arbetsflödet i Imindmap 5 är obehindrat men har en viss inlärningskurva. Inte på grund av bristande användarvänlighet, utan för att mängden valmöjligheter gör att du skyndar långsamt de första tio gångerna du använder programmet.

Om vi för en stund spänner på oss gnällbältet så är det massiva antalet funktioner Imindmap 5:s enda svaghet. Det kan helt enkelt bli för mycket av det goda för en novis. Om du däremot är en van användare av exempelvis Powerpoint eller Excel kommer du att digga Anthony Buzans lösning.

Vi infogar även ett frågetecken inför Think Buzans ofta snåriga system med licenser, uppgraderingsprenumerationer och liknande. Sammanfattningsvis är dock programmet bäst i den här klassen. Imindmap 5 finns i både enklare och mer avancerade versioner än den vi testat, inklusive versioner för iOS.

Fakta: Imindmap 5

Funktion: Mindmap-program
Version: 5.2
Mer info:
Pris: 1 025 kronor
Systemkrav: Mac OS X 10.6 eller högre.

  • Omfattande möjligheter.
  • Bra stöd för andra program.

  • I svåraste laget för den som är oteknisk.

Betyg:

Fakta

Utgå från ett centralt tema, problem eller liknande. Placera en symbol med ett eller flera ord som symboliserar temat
i mitten av tankekartan.

  • Bygg metodiskt ut tankekartan med grenar från det centrala temat. Grenarna kan ha namn på skeenden eller möjliga händelseutvecklingar från det centrala temat.
  • I mindmap-terminologi är det centrala temat en Moder, medan efterföljande ämnen blir Barn och under dessa finns Släktingar.
  • Använd gärna bilder och symboler ihop med text för att göra kartans betydelse tydligare.
  • Att använda färger och siffror kan göra Barnens och Släktingarnas relationer till Modern tydligare och även hjälpa dig fram till en lösning eller en plan.

Hur gammalt användandet av tanke­kartor är finns det ingen som med säkerhet kan säga. Arkeologiska fynd i den antika staden Tyr i nuvarande Libanon visar att det mindmappades så långt tillbaka som trehundra år före Kristus.

Att sammanställa och visualisera tankar och planer har på ett individuellt plan säkert förekommit så länge människan varit civiliserad. Bland de mest profilerade tankekartsanvändarna finns Leonardo da Vinci och Winston Churchill.