Roligt och enkelt – Mindnode Pro

Österrikaren Markus Mueller hade kollat länge och väl på de andra tankekartsprogrammen på marknaden innan han skred till verket fast besluten att toppa det han sett. Hans filosofi för programmet blev att det inte ska behöva ta timmar att bli en mindmappare. Vi vill mena att han därvidlag har lyckats. Vill du fort som attan komma i gång och skapa tankekartor är Mindnode Pro att rekommendera. Om du kollar på någon av instruktionsfilmerna i en minut eller två (vi underdriver inte!) och sedan skapar ett nytt dokument i programmet kan vi garantera att du därefter är i gång och mindmappar på en kvart, tjugo minuter. Högst.

Markus Muellers hjärtebarn konstrar inte till det i onödan till användarens fromma. Det finns flera sådana där detaljer som gör att Mindnode Pro upplevs som snäppet smartare och, i brist på bättre ord, ”Macigare” än många av konkurrenterna. Ett exempel på det är att arbetsytan automatiskt zoomar om så att allt får plats i fönstret när du bygger ut kartan åt något håll. Ett annat är att du helt fritt kan dra objekt och grenar precis dit där du vill ha dem.

Fokuserar på det viktiga
Ofta begränsar och till och med styr mindmap-programmen hur du kan och får rita i standardinställningarna för att din tankekarta ska hänga ihop logiskt, men även tekniskt, om du använder webblänkar och sådant i presentationen. Utvecklaren har verkligen lyckats hålla borta det ofrånkomliga gyttret av finesser och fokuserat på det allra viktigaste när det gäller gränssnittet.

Visst, Mindnode Pro är inte det här testets mest avancerade produkt, men begränsad behöver inte betyda dålig eller tråkig. Enkelheten till trots är applikationen ingen leksak. Det tydliggörs av de generösa exportmöjligheterna i format som pdf, html, rtf, OPML och Freemind. Mindnode finns i en lättviktig gratisversion och även till iPhone och iPad, då under produktnamnet Mindnode Touch. Notera dock att projekt/dokument skapade med den mobila versionen inte kan läsas av Mac-versionen. Det ska dock rättas till vid en kommande uppdatering.

Fakta: Mindnode Pro

Funktion: Mindmap-program
Version: 1.7
Mer info:
Pris: 149 kronor
Systemkrav: Mac OS X 10.6 eller högre.

  • Lätt att komma i gång.
  • Roligt att jobba med.

  • Begränsat med funktionalitet och finesser.

Betyg:

Fakta

Utgå från ett centralt tema, problem eller liknande. Placera en symbol med ett eller flera ord som symboliserar temat
i mitten av tankekartan.

  • Bygg metodiskt ut tankekartan med grenar från det centrala temat. Grenarna kan ha namn på skeenden eller möjliga händelseutvecklingar från det centrala temat.
  • I mindmap-terminologi är det centrala temat en Moder, medan efterföljande ämnen blir Barn och under dessa finns Släktingar.
  • Använd gärna bilder och symboler ihop med text för att göra kartans betydelse tydligare.
  • Att använda färger och siffror kan göra Barnens och Släktingarnas relationer till Modern tydligare och även hjälpa dig fram till en lösning eller en plan.

Hur gammalt användandet av tanke­kartor är finns det ingen som med säkerhet kan säga. Arkeologiska fynd i den antika staden Tyr i nuvarande Libanon visar att det mindmappades så långt tillbaka som trehundra år före Kristus.

Att sammanställa och visualisera tankar och planer har på ett individuellt plan säkert förekommit så länge människan varit civiliserad. Bland de mest profilerade tankekartsanvändarna finns Leonardo da Vinci och Winston Churchill.