Tjusig grafik men lite dyrt – Mythoughts

mode de vie är, enligt egen utsago, ett indie-kollektiv med programmerare som håller till i Melbourne i Australien. Aussie-gänget har koncentrerat sina ansträngningar på att göra en sak väldigt bra: grafiken. Applikationen Mythoughts är lättarbetad, för att nästan säga intuitiv, när det kommer till att med visuella hjälpmedel visa upp hur du tänkt. För det är en sak som är väldigt tydlig här: detta är en renodlad mindmap-produkt som inte försöker vara fem andra saker samtidigt. Och här kan man ge Mode de Vie rätt i sak.

Massor av bilder till hjälp
Tankekartor handlar mycket om att få till en bild som lyckas beskriva något som är ytterligt utmanande att förklara bara med ord. En bild säger som bekant mer än en handfull meningar, hur välformulerade de än är. Till din hjälp i Mythoughts har du över 3 000 bilder och ikoner att laborera med. Är du som vi och gillar en ganska ren tankekarta är det ändå rätt skönt att snabbt lägga dit ett ”moderobjekt” som känns helt rätt rent utseendemässigt.

Omvänt, om du vet med dig att representationerna av din kreativitet ofta blir komplicerade kan de bli hyfsat mycket tydligare för andras tolkning om du med bilder och grafik visar vad du menar. Uttrycksmöjligheter när det gäller stil och framtoning gäller även layouten och nodernas design. Du kan välja mellan strikta affärsmässiga linjer eller yviga organiska former som mer hör mindmap-traditionen till. Arbetsflödet är det inget fel på med möjligheten att dra och släppa objekt ur Findern, webbläsaren eller den inbyggda mediabläddraren.

Vi gillar även den särskilda funktion för noteringar som hör till element och grenar i tankekartan. Den så kallade Notes-avdelningen innehåller en liten ordbehandlare som innebär att du hastigt kan addera information kring vad noder i kartan betyder, vilka fakta eller frågeställningar de representerar. Freemind exporterar till de vanligaste bildformaten men även till OPML, Freemind, Microsoft Word-format och RTDF-filer, formatet som används av Apples ordbehandlare Pages.

Fakta: Mythoughts

Funktion: Mindmap-program
Version: 1.3.1
Mer info:
Pris: 379 kronor
Systemkrav: Mac OS X 10.6 eller högre.

  • Bra på snygg grafik.
  • Snabbjobbat.

  • Inte så mångsidigt.
  • Lite dyrt.

Betyg:

Fakta

Utgå från ett centralt tema, problem eller liknande. Placera en symbol med ett eller flera ord som symboliserar temat
i mitten av tankekartan.

  • Bygg metodiskt ut tankekartan med grenar från det centrala temat. Grenarna kan ha namn på skeenden eller möjliga händelseutvecklingar från det centrala temat.
  • I mindmap-terminologi är det centrala temat en Moder, medan efterföljande ämnen blir Barn och under dessa finns Släktingar.
  • Använd gärna bilder och symboler ihop med text för att göra kartans betydelse tydligare.
  • Att använda färger och siffror kan göra Barnens och Släktingarnas relationer till Modern tydligare och även hjälpa dig fram till en lösning eller en plan.

Hur gammalt användandet av tanke­kartor är finns det ingen som med säkerhet kan säga. Arkeologiska fynd i den antika staden Tyr i nuvarande Libanon visar att det mindmappades så långt tillbaka som trehundra år före Kristus.

Att sammanställa och visualisera tankar och planer har på ett individuellt plan säkert förekommit så länge människan varit civiliserad. Bland de mest profilerade tankekartsanvändarna finns Leonardo da Vinci och Winston Churchill.