Snabbt med roliga finesser – Freemind

visst finns det kostnadsfria karameller även när det gäller mindmap-applikationer. Freemind är ett öppet källkodsprojekt som har sin hemvist i programmerarnästet sourceforge.net. Programmet rullar på programmeringspråket Java, vilket bland annat innebär att det kan köras på en stor mängd plattformar, operativsystem och produkter. Mac är alltså bara en av dem, medan applikationen är populär på exempelvis Linuxburkar. Freemind är inte särskilt snygg, det kan man inte påstå med bästa vilja i världen.

Tar igen på sin snabbget
Programmet har dock flera av de viktigaste funktionerna på plats. Det Freemind tappar på när det gäller utseende, tar programmet igen på snabbhet. Med ett enda klick kan du dölja, fälla ut och följa en tankekedja. Att bygga en rudimentär tankekarta går ganska snabbt när du väl vant dig vid att programmets möjligheter inte är direkt utstakade framför dig. Precis som öppna projekt tenderar att te sig, höll vi på att säga.

Grejen med Freemind är att du initialt inte får mycket hjälp på traven, men applikationen är inte särskilt avancerad så inlärningstiden är kortare än du först tror efter att du installerat och startat det. När vi säger att hjälpen är begränsad menar vi inte dokumentationen. Den är som brukligt i dessa sammanhang extensiv. Nej, det är just själva applikationen som inte är så nybörjarvänlig vid ett första påseende.

Bra för äldre Macar
Programmet har små gulliga finesser som emotikoner och annan enkel grafik som lättar upp den annars stela framtoningen, Efter ett tags användande upptäcker vi att vi använder Freemind rätt fritt och flexibelt jämfört med flera kommersiella produkter som i någon mån styr hur du kommer fram till resultat när du kartlägger dina idéer visuellt. Och det är ju ett godkänt betyg.

Ett extra plus är att även du som har en äldre Mac kan använda Freemind. Om kikar runt på programmet webbplats hittar du en särkskild avdelning med föregående versioner för nedladdning. Det är emellertid si och så med stabiliteten eftersom programmet än så länge är en betaversion.

Fakta: Freemind

Funktion: Mindmap-program
Version: 0.9
Mer info:
Pris: Gratis
Systemkrav: Java Runtime Environment 1.4.

  • Oslagbart pris.
  • Stöd för lite äldre Macar.

  • Inte så snyggt resultat.
  • Lite bökigt.

Betyg:

Fakta

Utgå från ett centralt tema, problem eller liknande. Placera en symbol med ett eller flera ord som symboliserar temat
i mitten av tankekartan.

  • Bygg metodiskt ut tankekartan med grenar från det centrala temat. Grenarna kan ha namn på skeenden eller möjliga händelseutvecklingar från det centrala temat.
  • I mindmap-terminologi är det centrala temat en Moder, medan efterföljande ämnen blir Barn och under dessa finns Släktingar.
  • Använd gärna bilder och symboler ihop med text för att göra kartans betydelse tydligare.
  • Att använda färger och siffror kan göra Barnens och Släktingarnas relationer till Modern tydligare och även hjälpa dig fram till en lösning eller en plan.

Hur gammalt användandet av tanke­kartor är finns det ingen som med säkerhet kan säga. Arkeologiska fynd i den antika staden Tyr i nuvarande Libanon visar att det mindmappades så långt tillbaka som trehundra år före Kristus.

Att sammanställa och visualisera tankar och planer har på ett individuellt plan säkert förekommit så länge människan varit civiliserad. Bland de mest profilerade tankekartsanvändarna finns Leonardo da Vinci och Winston Churchill.