Prisvärt men lite väl simpelt – Trout

Warren Burton är en utvecklare som enligt uppgift i det fördolda pysslat med ett eget Mindmap-program under åtskilliga år.
Till slut var det dags att presentera projektet publikt och Trout såg dagens ljus. Sedermera har applikationen hamnat i Mac App Store, där den är den billigaste produkten i sitt slag, om man bortser från gratisapparna, som ändå bara är lockvaror för att du ska köpa de fullt fungerande huvudprogrammen.

Nåväl, Trout har de mest basala funktionerna på plats när det gäller att rita en karta över dina planer, problem eller projekt. Vi gillar den uppsättning med ikoner, vitt på svart, som symboliserar allt från pengar till referenser till hantverkare och byggmaterial. Många av de element som du vill ändra kan du justera i Trout. Exempel på det är bakgrundsfärger, kopplingarnas färger och så vidare. Warren Burton har bemödat sig om att göra Trout till en modern tillämpning. Inifrån programmet kan du söka på webben eller i Wikipedia för att snabbt addera relevanta länkar till de begrepp, namn etcetera som du använder i din sinneskarta.

Ordälskande utvecklare
Om du lägger till webbadresser i din karta visas sidorna som tumnagelsbilder i presentationen, vilket är både smart och snyggt. Utvecklaren verkar gilla ord, för det finns flera extrafinesser som utgår från den engelskspråkiga syntaxen. Exempel på det är att ord som kommer ur samma stam, exempelvis talk, talks och talking kan få särskilda länkar mellan sig. Verktygen för att söka och hoppa mellan ord är välutvecklade i jämförelse med exempelvis de grafiska möjligheterna.

Lite hackande för att fixa film
Du kan även spela in ljud eller video direkt via Quicktimes inspelningsfunktion, men det kräver att du plockar upp inspelningarna ur en särskild mapp för att lägga in dem i kartan. Som sagt, Trout är inte särskilt avancerat, men torde duga bra om du vill mappa upp något som är någorlunda komplicerat. I synnerhet som du kan exportera din mindmap som sql- eller xml-fil för import in i andra verktyg, exempelvis ett presentationsprogram. Trout finns även i en version för iPad.

Fakta: Trout

Funktion: Mindmap-program
Version: 1.0
Mer info:
Pris: 22 kronor.
Systemkrav: Mac OS X 10.6 eller högre.

  • Prisvärt.
  • Enkelt.

  • Begränsade möjligheter.

Betyg:

Fakta

Utgå från ett centralt tema, problem eller liknande. Placera en symbol med ett eller flera ord som symboliserar temat
i mitten av tankekartan.

  • Bygg metodiskt ut tankekartan med grenar från det centrala temat. Grenarna kan ha namn på skeenden eller möjliga händelseutvecklingar från det centrala temat.
  • I mindmap-terminologi är det centrala temat en Moder, medan efterföljande ämnen blir Barn och under dessa finns Släktingar.
  • Använd gärna bilder och symboler ihop med text för att göra kartans betydelse tydligare.
  • Att använda färger och siffror kan göra Barnens och Släktingarnas relationer till Modern tydligare och även hjälpa dig fram till en lösning eller en plan.

Hur gammalt användandet av tanke­kartor är finns det ingen som med säkerhet kan säga. Arkeologiska fynd i den antika staden Tyr i nuvarande Libanon visar att det mindmappades så långt tillbaka som trehundra år före Kristus.

Att sammanställa och visualisera tankar och planer har på ett individuellt plan säkert förekommit så länge människan varit civiliserad. Bland de mest profilerade tankekartsanvändarna finns Leonardo da Vinci och Winston Churchill.