Pluggarna som gör din Apple TV ännu bättre

Eftersom den lilla svarta Apple TV:n bygger på iOS finns det mängder med potentiella pluggar. Knäckarcirklar har byggt upp ett massivt bibliotek ända sedan första iPhonen kom ut.

En hel del av det som finns fungerar på Apple TV. Men mycket gör det inte. Vi har kollat igenom några av de vanligaste tilläggen. De allra bästa listar vi här. Och det kommer att fungera på din Apple TV.

En liten varning. Söker du på nätet kommer du att finna tillägg som inte ligger i de vanliga katalogerna. Många av dem är mycket tveksamma, rent juridiskt. Till exempel ger dig olika tillägg direkt åtkomst till piratkopierat material. Dessa ska givetvis undvikas.

Couch Surfer Pro (Atv Flash Black)
Är det något som originalversionen av Apple TV verkligen behöver är det en webbläsare. Det kan kännas överflödigt, men faktum är att behovet trots allt uppstår ibland. Inte minst om du vill kunna kika på webbvideo som saknar tillägg.

Funktionerna är få och det går inte fort. Men det mesta i webbväg fungerar. Detta är faktiskt ett alternativ om du vill titta på de svenska kanalerna. Finns bara webbutsändningar så klickar det. I alla fall om de inte använder Flash.

Att navigera med fjärrkontrollen är inte smidigt, men det fungerar. Med ett tangentbord blir det ännu lite enklare. För vanliga webbadresser är ändå det smartaste att lagra undan adressen.

Overflow (Nitrotv)
Om du fått lite för många menyalternativ kan det vara dags att städa upp. Enklaste sättet är att gömma dem under en egen rubrik, så att det blir underkategorier.

Detta löser du med Overflow.

I inställningarna definierar du bara vad du vill se i huvudmenyn.
I praktiken innebär detta lite fler klickningar när du vill åt något i undermenyn, men det lär ske relativt sällan.

Tyvärr klarar Overflow inte av att helt gömma undan menyalternativen. Vill du göra det får du läsa vidare under ”Fimpa menyerna”.

Exposed ­(Nitrotv)
Vill du styra din Apple TV från datorn? Eller kanske från iPaden utan att betala dyrt för Remote HD? Lösningen är att låta den svarta lådan fungera som en Vnc-server du kan ansluta till.

Detta är i princip vad Exposed gör. Det är bara en bakgrundsprocess som ligger och lyssnar efter inkommande anrop. När det väl kommer skapar den en anslutning. Sen kan du använda din dator för att styra Apple TV:n.

Rss Feeds (Atv Flash Black, ­Nitrotv)
Om du vill hålla koll på nyheterna är Really Simple Syndication, rss ett bra val. Och på din Apple TV får du koll med tillägget Rss Feeds. Med det på plats får du alla rubriker direkt till din TV.

Nära nog alla nyhetsbaserade webbplatser har i dag rss-källor. Det enda du behöver göra är att länka till dem. Varje gång du startar tjänsten uppdateras innehållet. Sedan är det bara att bläddra och läsa.

Tyvärr är funktionen inte helt perfekt ännu. Du måste skriva in hela sökvägarna, vilket är hopplöst utan tangentbord. Dessutom får du bara se ingresserna och du kan inte klicka dig vidare till själva artikeln.

Plex Client ­(Nitrotv)
Kör du Plex Mediaserver på din dator vill du givetvis kunna strömma media till din Apple TV. Det är lyckligtvis inga som helst problem. Du behöver bara installera klientapplikationen.

Faktum är att det verkligen är allt. Tillägget hittar automatiskt din server och ansluter till den direkt. Du kan lista kanaler och filmer direkt från huvudmenyn på din Applelåda. Även sökning finns, om din samling skulle vara omfattande.

Media Player (Atv Flash Black)
Om du tycker att Xbmc är för omständligt kan Media Player passa dig bättre. Med detta lilla tillägg ansluter du dig till en utdelad
disk på datorn. Du bläddrar i katalogstrukturen och kör filmer rakt upp och ner. Allting går väldigt snabbt.

Information om filmerna hämtas från nätet. Det innebär att du får en bild och lite data om det du vill titta på. I alla fall om tillägget kan känna igen innehållet i din filmmapp.

Last.fm (Atv Flash Black)
När detta skrivs finns det ännu inget smidigt sätt att koppla på Spotify till din Apple TV. Men konkurrenten Last FM duger hyggligt bra som alternativ. I alla fall tills vidare.

Precis som hos den svenska konkurrenten letar du upp artister och låtar du gillar. Skillnaden är att du inte kan välja det som ska spelas upp fritt. Det sköter Last fm:s motor. Den fungerar överlag hyggligt bra, men helt egna spellistor vore bättre.

Imdb/Rotten ­Tomato (Xbmc)
När du scannar igenom dina filmbibliotek kan du låta Xbmc hämta metadata. Nästa gång du klickar dig igenom ditt arkiv kommer du att få mycket mer information, inklusive betyg. Det finns mängder av webbplatser att läsa hem data ifrån. De bästa är Internet Movie Database, Imdb, och Rotten Tomatoes.

Största problemet är att du inte alltid får rätt information. Det gäller att du har bra namnsättning på dina filer. Flera tillägg gissar annars ganska vilt på vilket innehållet är.

Main Menu Weather (Nitrotv)
I huvudmenyn ägnas övre halvan av skärmen inte till något spännande. Lyckligtvis går det att lägga in egna data där. Och till de allra bästa alternativen hör Main Menu Weather.

Med detta på plats ser du massor av information om ditt väder, soltider och vind. Detta gäller hela tiden på huvudmenyn. Du behöver aldrig öppna något program.

Main Menu Slideshow (Nitrotv)
Om du inte bara vill ha mörker i bakgrunden kan Main Menu Slideshow ge dig lite glädje i tillvaron. I princip skickar tillägget bara upp bakgrundsbilder bakom huvudmenyn.

Du har full kontroll över hur ofta bilderna ska rotera runt och vilka effekter som ska användas. Att ladda upp egna bilder går också bra. Du får tanka upp dem med en sftp-klient och sedan peka Main Menu Slideshow rätt.

Btstack (Nitrotv)
Det är inte ofta du behöver skriva in något när du använder Apple TV:n. Men när behovet finns gäller det att ta ett djupt andetag. Även minsta rad tar en smärre evighet att knacka in med hjälp av fjärrkontrollen.

Installerar du Btstack går det att använda ett trådlöst tangentbord
i stället. Detta fungerar fantastiskt. Tyvärr går det inte att också koppla på en mus eller annan bluetooth­utrustning. En detaljerad instruktion om hur du installerar detta tillägg hittar du under rubriken ”Knappa dig fram i Apple TV-djungeln”.

What the movie (Xbmc)
När du är lite uttråkad kan ett spel vara ett bra sätt att fördriva tiden. What the movie visar dig bilder från filmer och det är upp till dig att mata in namnet på dem. I princip är det ett fönster mot webbversionen med samma namn.

Eftersom spelet är nätbaserat kan du se hur många som svarat rätt på frågan. Du kan dessutom betygsätta den. Men mycket mer än så är det inte. Var också beredd på att det kan vara ganska svårt då du inte får alternativ. Men svarsmotorn är ganska förlåtande.

Xot-Uzg (Xbmc)
Med Xot-Uzg får du enkel tillgång till flera svenska kanaler direkt i Xbmc. Det blir en del knappande innan du kommer till rätt program, men sen flyter det på. Tyvärr får du dras med en del andra europeiska kanaler i samma program.

Att installera det här paketet kräver handpåläggning för att fungera. Det finns inte med i den medföljande listan. Läs mer om hur du gör under ”Alla pratar svenska”.

Tips: Banta menyerna

När du fyllt din låda med en massa roligheter är det lätt hänt att ­menyraden blir väldigt bred. Att ­behöva klicka 13–14 gånger för att komma från en kant till nästa är inget kul.

Det bästa sättet att lösa detta är givetvis genom att ta bort alla de applikationer du inte vill ha. För det du lagt till via Nitrotv eller Atv Flash Black är detta inget problem – du bara avinstallerar paketen.

För Apples egna funktioner är det värre. Gissningsvis är det just dessa du vill ha bort. För behöver du ”Movies” och ”Computer” när du laddat din burk med Plex och Xbmc?

Lyckligtvis finns det en hård lösning på problemet. Anslut dig till din Apple TV via ssh. Kör sedan kommandot ”cd/Applications/AppleTV.app/Appliances/” för att gå till katalogen med alla menyval.

Nästa steg är att faktiskt ta bort dem. Men att göra det permanent är dumt. Byt i stället bara namnet på dem. Kör

mv Computers.frappliance Computers.frappliance.old

Nu kommer ”Computers” inte att visas upp nästa gång menyn startas om. Ångrar du dig vänder du bara på kommandot:

mv Computers.frappliance.old Computers.frappliance