Så gör du – steg för steg

Verifiera version
Börja med att kontrollera vilken version av iOS du har på din Apple TV. Använd din fjärrkontroll och klicka dig fram till ”Inställningar”, följt av ”Allmänt” och ”Om”. Värdet du vill ha finner du under ”Apple TV-programvara”. Vidare bör du ladda hem den senaste utgåvan av iTunes till din dator. Starta ”Programuppdatering …” för att kontrollera att programmet är uppdaterat. Avslutningsvis måste du ha en micro-usb-sladd tillgänglig.

Fixa hackarprogrammet
Nästa steg är att skaffa själva knäckprogrammet, Seasonpass. Du hittar det på . Innan du laddar hem applikationen till din dator bör du kontrollera vilken version den klarar av att knäcka. När detta skrivs är det 4.3, men det ändras. Jämför siffran med den du fick fram i steg 1. Om du har ett högre nummer på din Apple TV får du avbryta operationen. Ett alternativ du då har är att återgå till en äldre version av iOS.

Förbered din dator
När du säkerställt att du har rätt version laddar du ner och zippar upp programmet. När du startar det får du upp två ikoner. Dubbelklicka på den högra, ”Create IPSW”. Detta ser till att applikationen laddar hem rätt mjukvarufil till din dator. Räkna med att det tar några minuter för allting att bli klart. När den är helt färdig får du upp en ruta med meddelandet ”Waiting for device to enter DFU mode …”. Då har allting gått rätt.

Bygg en blinkfyr
Koppla ur alla sladdar ur Apple TV:n. Anslut sedan micro-usb-sladden i din Apple TV och datorn i andra änden. Om allting fungerar ska din svarta låda börja blinka. Om den inte gör det har du problem. Försök då att koppla in strömsladden medan micro-usb-sladden fortfarande sitter kvar. När lampan blinkar kan du dra ut den. Ett tredje alternativ är att låta elenheten sitta kvar under hela operationen. Huvudsaken är att lampan blinkar.

Starta serviceläget
När blinkandet väl infinner sig är det dags att starta dfu-läget. Det gör du genom att trycka på ”Menu”- och ”Play/Pause”-knapparna på din fjärrkontroll. Håll kvar dem nedtryckta i ungefär 7 sekunder. Efter en stund kommer blinkandet att intensifieras, men håll kvar tills sekunderna passerat. Fungerar det ska iTunes starta på din dator. Ett skript börjar då rulla in den hackade versionen av mjukvaran. Du ska inte få några fel från iTunes.

Hackad och glad
Nu kommer du att få vänta i några minuter innan allting är klart. Men när det väl är färdigt behöver du bara koppla in allting igen. När maskinen startar ska du se en ny symbol nere till höger: en logga med bokstäverna FC. Om du gör det är din maskin verkligen hackad. Då kan du gå vidare i guiden och installera Nitrotv. Om det inte fungerar kan du utföra hela operationen igen. Räkna med att det kan gå snett ett par gånger.

Ta kontrollen över din Apple TV
Det första du behöver är en verktygshanterare. Detta är faktiskt inte strikt nödvändigt, men gör allting enklare framöver. Börja med att ta fram IP-adressen för din Apple TV. Du finner den under ”Inställningar”. Klick dig igenom ”Allmänt” och ”Om” för att slutligen hamna i ”Apple TV-programvara”. Öppna sedan Terminalprogrammet på din dator. Anslut dig till din Apple TV genom att skriva in ”ssh root@<ditt ipnummer enligt ovan>”.

Påloggad
Första gången kommer du att få godkänna att säkerhetsnycklarna lagras på din maskin. Svara ”yes” så får du komma in. Sedan är det dags att mata in lösenordet. Det är ”alpine”. Notera att du måste mata in kodordet med små bokstäver. När det är klart ska du ha loggat in på din Apple TV. Har det fungerat får du prompten ”Apple-TV:~ root#” till vänster. Nu är det dags att köra de kommandon som behövs för att installera Nitrotv.

Peka ut din filkälla
Första steget är att lägga till awkwardtv som filkälla. Det gör du genom att mata in följande kommando: echo “deb http://apt.awkwardtv.org ./” > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list. Notera att inmatningen måste se ut exakt så här. Den första delen är en textsträng, den andra är målfilen. Missar du något tecken eller om du lägger in ett mellanslag på fel ställe kommer det inte att fungera. Kontrollera noga din rad om det inte blir rätt.

Uppdatera din fildatabas
Nu skriver du in: apt-get update. När det är gjort kan du skriva in nästa kommando: apt-get install com.nito.Nitrotv. Nu börjar själva programmet att laddas ner. Det tar en liten stund och text rullar förbi. Svara ”y” när du får en fråga. När prompten sen är tillbaka är det färdigt. Normalt fungerar det här omedelbart och du kommer att se den nya menyn på din Apple TV. Annars skriver du in ”reboot” och väntar någon minut.

Installera Xbmc
Nu behöver du inte Terminalen mer. Sista steget kan du utföra från Apple TV-menyerna. Välj ”Nitrotv” och sedan ”Install Software”. Till höger kommer du att se en lista över olika program. En bit ner finns ”Xbmc-Atv2”. Skrolla dig dit och klicka på rubriken. I det nya fönstret ska du välja ”Install”. Filerna kommer omedelbart att börja laddas ner. Du kommer att se text skrolla förbi, men snart står det ”Upgrade successful” längst upp.

Länka in din filer
Klicka ”Menu” tre gånger för att komma tillbaka till menyn. Om allting gått bra kommer du att se ”Xbmc”. Skrolla dit och klicka för att komma in. Allt är klart för att du ska kunna länka till media. Är det till exempel film du vill titta på går du till ”Videos” och sedan ”Files”. Klicka på ”Add Videos …” och sedan ”Browse”. Här letar du upp ditt material. Exakt hur du ska göra beror på var dina filer finns och hur du delar ut dem.