Version 5 av Apple TV:s mjukvara som släpptes 7 mars går för närvarande inte att hacka. Seasonpass hanterar bara upp till version 4.4.4. Har du uppdaterat måste du vänta på att ett nytt jailbreak släpps.

Med Apple TV 2 kan du enkelt hyra film, strömma din egen underhållning och lyssna på musik. Allting direkt från soffan.

Har du aldrig grävt ner dig i möjligheterna kanske du tror att det du först ser är allt som finns i Apple TV. Så är absolut inte fallet. Är du bara villig att skrapa lite på ytan kommer du att hitta många nya godbitar som tar din underhållning till en ny nivå.

Genom att hacka enheten kan du använda den som en mer allmän mediaspelare. De begränsningar som Apple lagt in kommer du lätt runt. Nya webbfunktioner, fler mediaformat och bättre upplösning är tre exempel. Allt finns inbyggt om du bara vill lägga lite tid.

Finns mycket kul för alla
Men även om du inte vill knäcka din dosa finns det mer att hämta. Förutom uppdateringar har du smidiga appar till telefonen och allmänna tillbehör till Apple TV:n. Du kan till och med använda den för att göra iPhonen till en spelkonsol.

Så häng med bara – vi leder dig rätt i den digitala labyrinten.

Hacka eller inte – det är frågan

Är du inte van vid att knäcka dina enheter kanske du känner ett visst motstånd. Apple bör ju haft en orsak till att de inte öppnat upp sin låda fullt ut. Och finns inte risken att enheten dör?

Det hela är inte så märkvärdigt som det kan låta. Du låser egentligen bara upp den lilla lådan. När det väl är gjort kan du installera massor av roliga tillägg som gör Apple TV ännu bättre.

Den största förändringen är att du kan installera andra funktioner för att spela upp film och ljud. Vi kommer till exempel att visa hur du kan installera Xbox Media Center, Xbmc. Med den kan du strömma filmer från en nätverksenhet med upnp-stöd.

En viktig detalj är att ingenting försvinner. Alla de funktioner som du har från början finns kvar på samma sätt. De nya finesserna dyker upp under egna menyer.

Det finns egentligen bara ett stort problem med att hacka din enhet: du kommer inte att kunna köra på Apples egna uppdateringar. Gör du det skrivs din installation sönder. Det är inte heller säkert att du kan knäcka enheten igen. Apple kan lägga in nya hinder. Då tar det oftast någon vecka innan utvecklarna på andra sidan hittar en väg runt.

Inte olagligt att hacka
Var därför noga med att kontrollera versionsnummer innan du ger dig på knäckandet. Om senaste Seasonpass inte klarar av din enhet får du avvakta ett tag, eller nedgradera, om du känner dig äventyrlig.

Ibland kan det dessutom stå att den aktuella lösningen är ”tethered”. Detta ska du vara uppmärksam på. Det innebär nämligen att du måste ansluta din Apple TV till dator vid varje uppstart. Omständligt om du bara har en stationär dator och Apple TV:n i teverummet.

Något du däremot inte behöver oroa dig för är det juridiska. Det är helt legalt att göra det här. Vidare kommer du enbart att använda fri källkod. Därför behöver du inte se dig över axeln när du knäcker din enhet.

Avslutningsvis är det dessutom relativt enkelt att återställa apparaten. Detta innebär att du heller inte behöver oroa dig för vad supporten kommer att säga vid ett eventuellt garantiärende.

Hacka på egen risk
Allt detta sagt finns det de som fått problem med sina enheter vid hackandet. Det är extremt ovanligt, men kan ske. Normalt går det att lösa med lite micklande, men det kräver handpåläggning. Så var medveten om att allt detta trots allt sker på egen risk.

En liten detalj till. Om du inte redan har ett filmbibliotek och teknik för att visa det kanske du inte behöver hacka din enhet. I alla fall inte om du har en iOS-enhet.

Dags att hacka din Apple TV

Vill du fånga den fulla kraften i din Apple TV måste du knäcka den. Det kan låta allvarligt, men är faktiskt varken svårt eller farligt. Dessutom får du massor av nya, spännande möjligheter.

Vad du i praktiken gör är att ersätta mjukvaran i din Apple TV med en version som justerats något. Ovanpå detta lägger du en programhanterare. Avslutningsvis vill du sannolikt ha en annan mediaspelare än den interna.

I det här exemplet har vi valt att använda Nitrotv Take 3 och Xbmc. Det finns andra alternativ, men de här ger dig störst möjligheter. Dessutom kostar inget av dem några pengar.

Om du blir intresserad av att testa någon annan variant är detta inget problem. Du kan installera allihop. Att samköra dem är inga som helst problem. Tvärtom kan det vara en bra idé för att få maximala möjligheter.

Trots detta bör du veta att det faktiskt kan gå snett. Fast om det händer, eller om du ångrar dig, är det inga problem att rensa upp maskinen och börja om. Inled med att kolla i guiden ”Återställ din Apple TV” för att se hur du gör det och vad du ska ha i åtanke redan nu.