Enligt specifikationerna för nya iPad kommer den enbart köra lte (4g) i frekvenserna 700 och 2100 megahertz. Det är frekvenserna som används för lte i USA, Kanada och Japan. Men tyvärr inte de frekvenser som används i Europa. Telia kör lte i 2 600 och 800 megahertz.

Men det framkommer tydligt på Apples sajt att det är just 700 och 2100 megahertz som gäller. Det står samma sak på Apples tyska sajt, och de frekvenserna fungerar inte i Tyskland heller. Tyskland är också ett av de länder där nya iPad släpps först, samtidigt som USA.

Det kommer fortfarande gå att surfa snabbt med 3g-teknikerna hspa+ och dc-hspa, men hastigheter på upp till 73 megabit per sekund når man enbart med lte.

Charlotte Züger, kommunikationschef för mobila tjänster för Telia, kan i dag inte besvara frågan om det kommer fungera med lte tillsammans med iPad i Sverige.

– Vi har ju kontakter med Apple och flera andra, och självklart kommer vi diskutera även det här med dem. Men det är en fråga som Apple själva måste svara på, säger Charlotte Züger.

Vi har sökt Apple för en kommentar.