Säkerhetshålet som varit känt hos utvecklare sedan en tid tillbaka har nu visats upp av New York Times. I en artikel från i går beskriver tidningen hur en app kan kopiera alla bilder och videoklipp som lagras på din iPhone eller iPad till en extern server över internet. Det enda som krävs är att appen får tillgång till platstjänster i iOS.

Platstjänster används av många appar, exempelvis den inbyggda kameran i iOS, för att fastställa var du befinner dig. När en ny app installeras i iOS måste den först få tillstånd av användaren innan den kan använda sig av informationen från platstjänster.

platstjänster ios

Enligt New York Times har en utvecklare skapat en app med namnet Photospy som visar hur enkelt det är att kopiera alla bilder på en iOS-enhet. Efter att Photospy beviljats tillstånd att komma åt platstjänster börjar appen kopiera alla bilder och videoklipp till en server på internet.

Photospy finns inte på App Store utan har endast skapats för att bevisa metoden. Tekniken skulle enligt utvecklaren dock enkelt kunna utnyttjas av vilken app som helst.

– Apple har ett otroligt stort ansvar som portvakt på App Store och de appar som användarna installerar på sina telefoner. Apple och utvecklarna måste göra det klart för användarna vad de egentligen tillåter apparna att göra. Uppenbarligen gör de inte ett speciellt bra jobb på det området, säger David Jacobs på intresseorganisationen, Electronic Privacy Information Center till New York Times.

Han tillägger att speciellt kändisar kan riskera att få sina privatliv exponerade och deras bilder kan spridas på internet med hjälp av sådana här säkerhetshål.

Apple har fått mycket kritik den senaste tiden för olika buggar och säkerhetshål i iOS som gör det möjligt för appar att komma åt användarnas privata information. Tidigare denna månad uppdagades det att appen för det sociala nätverket Path samlar in användarnas adressböcker utan tillstånd och skicka till företagets servrar.

För cirka två veckor sedan meddelade Apple att företaget kommer att täppa till dessa säkerhetsluckor i en kommande uppdatering av iOS. Apple har dock inte kommenterat det senaste säkerhetshålet som gör det möjligt att kopiera användarnas bilder.