För drygt en vecka sedan fick det sociala nätverket Path stor kritik då det uppdagades att företagets iOS-app samlade in användarnas adressböcker utan tillstånd. Enligt Apple bryter detta mot företagets riktlinjer och utvecklaravtal.

Path är dock inte det enda företag som utnyttjat bristen i iOS. Även Twitter, Instagram och Foursquare är exempel på andra appar som samlat in uppgifter om användarnas adressböcker och skickat till sina respektive servrar.

Apple gjorde i går ett uttalande kring fallet och meddelar att företaget kommer att åtgärda problemet i en framtida uppdatering av iOS.

– Appar som samlar och skickar information om en användares adressbok utan deras godkännande bryter mot våra riktlinjer. Vi arbetar nu på att göra det bättre för våra kunder, precis som vi tidigare gjort med platstjänster. En app som vill få tillgång till adressboken måste i framtiden först be användaren om lov, säger Apples talesman, Tom Neumayr, till Allthingsd.

Apples uttalande kom endast en timme efter att två kongressledamöter i USA skickade ett officiellt brev till Apples vd, Tim Cook, som ifrågasatte Apples respekt för användarnas privatliv.

Path som var det första företaget att ertappas med insamlingen gick i förra veckan ut med en ursäkt till sina användare. Enligt Path användes informationen endast för att göra det enklare att lägga till vänner i appen.