Apple lämnade i fredags in ännu en stämningsansökan mot Samsung i en amerikansk domstol. I den nya stämningsansökan refererar Apple till fyra patent som nyligen tilldelats företaget.

Enligt Apple begår Samsung patentintrång på de fyra patenten i företagets nya flaggskepp, Galaxy Nexus, som kör på Android 4.0. I stämningsansökan yrkar Apple på säljstopp av Galaxy Nexus.

De fyra patenten som tvisten gäller handlar den här gången om specifika tekniker relaterade till gränssnitt och hur information används på en mobil enhet. Enligt patentexperten Florian Mueller kan Apples senaste anklagelser få stora konsekvenser inte bara för Samsung, men även Google då flera av Apples anklagelser gäller Android 4.0.

– Försäljningen av Galaxy Nexus under den här processen kommer att resultera i obotlig skada mot Apple. Marknaden för smarttelefoner växer mycket snabbt, det är därför Samsung kopierar Apples produkter för att kunna lura nya kunder bort från Apple, skriver Apple i den senaste stämningsansökan.

Förutom risken för minskad försäljning av iPhone hävdar Apple att Galaxy Nexus även kan påverka försäljningen av Macar och andra produkter i Apples sortiment. Dessutom uppger Apple att företaget förlorar potentiell försäljning av appar och musik på App Store och iTunes.

Enligt patentexperten Florian Mueller har Apple mycket starka argument i den senaste stämningsansökan och skulle företaget vinna i det fallet kan det betyda skadestånd i mångmiljardklassen för Samsung.

Vinner Apple mot Samsung kan det även innebära stora problem för Google och Android 4.0 framöver.

Apple lämnade även i fredags in en ny stämningsansökan mot Motorola och anklagar företaget för att försöka ta dubbelt betalt för sina patent.

IDG News