På sistone har några av USA:s största tidningar publicerat ett antal artiklar om de hårda villkoren för de anställda på Foxconns jättefabriker i Kina. Förutom långa arbetsdagar och låg lön hanterar de giftiga ämnen utan lämplig skyddsutrustning eller utbildning. Till saken hör även att av dryga miljonen anställda har 18 personer tagit livet av sig sedan 2009.

Eftersom Foxconn bland annat tillverkar iPhone och iPad åt Apple har det dragits igång ett antal namninsamlingar för att förmå den amerikanska elektronikjätten att ta sitt ansvar. Under torsdagen lämnades sålunda sammanlagt 250 000 namninskrifter från sajterna change.org och sumofus.org över till Apples butiker i San Francisco, New York City, Washington DC, London, Sydney och Bangalore.

- Jag använder en iPhone själv. Jag gillar den skarpt, men jag gillar inte att behöva stödja sweatshops och det gör inte heller miljontals andra Applekunder, säger Taren Stinebrickner-Kauffman på SumOfUs till Business Insider.

Så här rapporterade Wall Street Journal om protestaktionen:

Det är emellertid inte alla som håller med om att förhållandena på Foxconns fabriker är riktigt så illa som gjorts gällande. Till exempel lät den brittiska tv-profilen Stephen Fry publicera nedanstående bild på Twitter nyligen:

Bilden baseras på uppgifter i en krönika av Tim Worstall på den amerikanska affärstidningen Forbes. Där framgår även att ”endast” 230 000 av Foxconns 1 000 000 fabriksanställda i Kina tillverkar produkter åt Apple. Resten tillverkar produkter åt bland annat HP, Dell, IBM, Microsoft och Nintendo - företag som inte utsatts för liknande påtryckningar.

Från Apples håll har vd:n Tim Cook nyligen bedyrat åt att man visst bryr sig om de anställda på Foxconns fabriker. Man har även som första teknikföretag blivit medlem av Fair Labor Association (FLA), en oberoende organisation som ägnar sig åt att förbättra arbetsförhållanden för människor världen över.