Kasta dig i väggen, Hemingway
Villkoren för iTunes store, Mac app store och iBookstore tar upp nästan 110 000 tecken, enligt Microsoft word. Om du undrar hur mycket detta är kan du jämföra med en sida i MacWorld, som ligger på omkring 4 000 tecken. Det innebär att mer än 27 sidor av tidningen du håller i skulle kunna fyllas med juristsnack. Hoppas du gillar vårt innehåll bättre.

Berika inte ditt uran med Apples grejer
Likt många andra bolag vill Apple verkligen inte att du använder deras produkter till att skapa rejält elände i världen. Du får varken utveckla, designa eller ens tillverka kärnvapen. Inte heller kemiska eller biologiska alternativ är tillåtna. Därför är det högst ­osannolikt att galna diktatorer runt om i världen använder andra operativsystem än OS X.

Proffsspelare är inte önskade
Game center är Apples centrala lagringsplats för spelare där du kan spara dina listor och visa vem som verkligen är bäst på Fruit ninja och Anomaly. Men akta dig för att bli riktigt duktig! Blir du proffs och gör pengar på att synas är du nämligen inte önskad längre. Tjänsten är bara avsedd för personligt, icke-kommersiellt bruk.

Försiktig med sidomladdning
Reglerna för att använda Apples webbplats är också ganska hårda. Du får till exempel inte ladda ner webbplatsen med en automatiserad robot. Inte heller är det okej att löpande kontrollera om det kommit ny information på en sida – ens manuellt. Så om du klickar på omladdning varje sekund när Apple store är nere ska du passa dig.

All your data are belong to Apple
Ditt användande förbättrar Apples vetande. I flera avtal godkänner du uttryckligen att Apple och dess dotterbolag får samla in, lagra och bearbeta diagnostik och tillhörande information. Däremot lovar företaget att använda informationen på ett sätt som inte identifierar dig personligen. Och målet är att göra produkterna bättre. Så tack ska du ha!

Inte i förbund
Förenta Nationerna ägnar sig inte bara åt krig och fred – bland de många olika benen finns bland annat en sektion som hanterar internationella handelslagar. De har bland annat skapat FN-konventionen om internationell försäljning av gods, men något i detta dokument faller inte Apple på läppen. Apple undantar uttryckligen det avtalet från iPhone-avtalet.

Sälj gärna – men låt inte kompisen testa
Att låna eller hyra ut inköpt mjuk-­vara från Apple i andra hand uppskattas inte. Men du får sälja den vidare om du bara inte delar upp paket. Det som krävs är att du levererar allting som du fick med produkten, inklusive skivor och tryckt material. Dessutom måste nye ägaren godkänna licensvillkoren. Sedan ska du givetvis radera allting från din egen maskin.

Snabba cash
Femtio dollar – trehundrafemtio kronor. Det är vad Apple maximalt kommer att erbjuda dig om de ställer till det för dig. Det innebär att om de råkar radera din information eller gör så att din fabrik stannar har du ungefär så att du kan ta dig en rejäl bläcka på deras bekostnad. Vid personskador kan de dock sträcka sig lite längre, men bara om den lokala lagen kräver det.

Apple skriker högst
Nästan all information i licensavtalen är skrivna på det sätt vi normalt vill ha vår löptext, det vill säga stor bokstav i början av meningen och resten med små. Men i vissa stycken går Apple plötsligt – utan synbar anledning – över till att skriva med enbart versaler. Inom traditionell nätkultur är detta den nedtecknade varianten av att skrika.

Stackars diktatorer
Funderat på att sälja din dator? ­Kontrollera då att köparen inte befinner sig på Kuba, Elfenbenskusten eller i något annat land som USA har problem med. Det upp­skattas nämligen inte. Vitryssland går däremot jättebra, så länge köparen inte råkar heta Alexander Lukashenko och vara president i nämnda land. Han förtjänar tydligen inte någon Macbook.