Terragen 2 är ett verktyg för att skapa verklighetstrogna naturlandskap som till exempel kan användas som bakgrunder i filmer (newsflash: De tropiska landskapen i den senaste Indiana Jones eller Pirates of the Caribbean-filmerna är inga riktiga regnskogar, för att ta ett par exempel).

Programmet är ett fullfjädrat proffsverktyg, men finns även i en gratisversion för den som inte använder det i kommersiella syften. Vissa begränsningar finns förstås i gratisversionen, och den som vill slippa dessa får lägga ut några tusenlappar. Men den icke-kommersiella varianten av programmet räcker ändå ganska långt för den som som vill börja utforska området och ha lite kul på kuppen.

Blir långsamt ibland
Gränssnittet kan vid första anblick verka avskräckande för den som inte jobbat mycket med 3D och animationsprogram. Men om du inte ryggar för en liten inlärningskurva går det ganska snabbt med några enkla steg för steg-guider att lära sig att skapa alster som ser riktigt proffsiga ut.

En nackdel är att programmet bitvis är ganska långsamt. Detta är delvis något som man får stå ut med när det gäller denna typ av tunga grafikprogram. Men ­Terragen 2 har också fått en del kritik för att vara i långsammaste laget även gentemot konkurrenterna. Om man inte har en superkraftfull hårdvara som optimerats för animation behöver man ibland lite tålamod, men det funkar helt klart att använda och att få ut ­mycket av Terragen 2 på en vanlig bärbar Mac utan de fläskigaste specifikationerna.

Programmets visuella utformning är som sagt knappast på OSX-nivå men har man lite hum om hur 3D-program är uppbyggda fattar man snart grunderna. För att komma i gång rekommenderas guiden ”Creating Your First Scene” som hittas på tillverkaren Planetside Softwares sajt () Sedan finns det oändligt mycket mer att utforska och lära för att kontrollera varje variabel på detaljnivå. Det roliga för dig som inte i första hand är grafikproffs i Hollywood är att du snabbt kan bygga sådant som för de allra flesta framstår som otroligt avancerade bilder. Det känns lite grann som att leka Gud när man skapar hela planeter med bergstoppar, sjöar, himmel, sol och moln.

Fakta: Terragen 2

Funktion: Grafikverktyg för att skapa verklighetstrogna bilder av naturlandskap.
Version: Terragen 2.3 Free Non-Commercial Edition for Mac.
Mer info:
Pris: Gratis för icke kommersiellt bruk ( 299-699 dollar för kommersiellt bruk).

  • Gratis proffsverktyg.
  • Kraftfullt och avancerat.
  • Lätt (med lite inkörning) att skapa proffsiga bilder.

  • Ej särskilt intuitivt gränssnitt.
  • O-Macigt (fult) utseende.
  • Långsamt.

Betyg: