Kortfattat är inkling en digital skissbok för dig som vill skissa på papper, men som behöver en digital kopia av skissen utan att scanna den. Inkling låter dig skissa på papper med bläckpenna. Alla drag med pennan ­sparas och förs över till datorn med ett knapptryck.
Till skillnad från en tryckkänslig ritplatta håller ­Inkling reda på var pennan är med en sändare, stor som en tändsticksask. Enheten fästs på papperet, medan sonar och infraröd sändare sköter kommunikationen med pennan.

Så varför använda en Inkling i stället för att rita på vanligt papper med penna? Svaret beror helt och hållet på vad du ska ha din Inkling till. Om du är på resande fot, vill skissa på tåget, på ett kafé eller vill kunna spara dina skisser digitalt tills du kommer till en dator är det en smärre revolution. För alla andra blir det dock mest en dyr leksak. Det här svarar även på frågan om du behöver en Inkling i stället för en vanlig ritplatta. Med Inkling är du helt oberoende av dator och ström (tills du ska föra över bilderna vill säga).

Hur bra är den då? Wacom påstår att den håller sig inom en marginal på +/- 2 mm på huvudytan och +/- 5 mm vid kanterna. Om detta är tillräckligt noga eller inte beror helt på vad du ska ha resultatet till.

Pennan ser ut och fungerar som en vanlig penna, är lätt och ligger bra i handen och bläckpatronerna är standard som kan köpas var som helst. Längst ner på pennan sitter ytorna som sonaren reflekteras mot.

En smart funktion är att du kan jobba i lager. Ett tryck på sändaren och det skapas ett nytt lager på ­teckningen. Hundratals bilder kan sparas på sändaren.

Blir en del av arbetsflödet
Mjukvaran kommer på huvudenheten som även fungerar som usb-minne. Leta upp mappen, installera, klart. När du startar Sketch manager dyker dina skisser upp och du kan med ett knapptryck skicka bilden till ­Photoshop, Illustrator eller Sketchbook. Du kan så klart även exportera till andra format. Att det går att få ut bilderna som vektorer öppnar upp en helt ny värld av användningsmöjligheter.

I praktiken innebär detta att du faktiskt kan göra en skiss och sedan fortsätta jobba med den i Illustrator. Här blir Inkling en del av arbetsflödet i stället för bara en skissbok. I Photoshop får du en bild i storlek 1:1 i 600 dpi, vilket borde räcka för de flesta.

I programvaran kan du ställa in rotation, vilken ­pappersstorlek du föredrar och var du vill ha sensorn. Du kan även gå in på djupet och finjustera pennan.

För professionella illustratörer motsvarar den förväntningarna, men inte mer. Om du snabbt vill få iväg en skiss till kund eller kunna fortsätta jobba med skissen som vektorer utan att behöva gå via en scanner är den ett givet tillskott till dina verktyg. Annars bör du nog ta dig en funderare på om papper och penna kanske är tillräckligt.

Fakta: Inkling

Funktion: Som en ritplatta – utan platta.
Version: 1
Mer info:
Pris: 1 665 kronor.

  • Liten.
  • Ersätter scanner.
  • Lång batteritid.

  • Oprecis.
  • Behöver dator.
  • Störningskänslig.

Betyg: