Ska man tro det amerikanska analysföretaget Strategy Analytics har såväl iOS som Android nu nått kulmen och kommer att börja tappa marknadsandelar.

Som grund för resonemanget anför Strategy Analytics att de operativsystem som fanns i smarta mobiler 2002 nådde sin kulmen fem år senare. Därefter har de i stort sett utraderats från kartan. Följer iOS och Android mönstret kommer de likaledes ha försvunnit om fem år, alltså 2017.

- Ingen enskild plattform har dominerat i all evighet. Något nytt och bättre dyker alltid upp och knuffar bort den från ledarpositionen, säger Alex Spektor på Strategy Analytics till affärstidningen Forbes.


Livslängden för mobila operativsystem enligt Strategy Analytics.

Daniel Eran Dilger på Appleinsider påpekar att Strategy Analytics resonemang har stora brister. Till exempel debuterade Windows Mobile, Blackberry OS, Palm OS och Symbian inte 2002, utan flera år dessförinnan. Åtminstone om man räknar med handdatorer, vilket man borde.

Med andra ord finns det ingenting som talar för att mobila operativsystem har en livslängd på just tio år och att den nedåtgående spiralen kommer efter halva den tiden.

Vilket mobil-os är störst om fem år?
Det är inte längre tillåtet att rösta.