Att det kommer att släppas en ny modell av iPad råder det ingen större tvekan om. Vad den kommer att heta är okänt och Apple har traditionsenligt inte sagt ett ord om den kommande surfplattan.

Det har dock cirkulerat en mängd rykten kring uppföljaren många valt att kalla iPad 3, och vilka specifikationer den kommer att erbjuda. Här är sammanställning av de populäraste ryktena sammanställt av MacWorlds systertidning, PC World.

ipad 3

Bildskärmen

iPad 3 kommer med största sannolikhet att bestyckas med en Retina-bildskärm på 9,7 tum. De flesta analytiker har enats om en upplösning på 2 048 x 1 536 pixlar med en punktäthet på 270 pixlar per tum.

Processorn

Det råder knappast någon tvekan om att processorn i nästa iPad kommer att uppgraderas. Antagligen kommer processorn att heta Apple A6 och erbjuda fyra kärnor, alternativt två kärnor som optimerats för iPad. De flesta surfplattor som erbjuds i dag har fyra kärnor och det vore en besvikelse för många om ipad 3 inte erbjuder minst samma prestanda.

Batteriet

Bättre batteritid hör till en av de många förväntningarna kring iPad 3. Enligt ett rykte kommer batteriet ha en kapacitet på 14 000 mAh, vilket är dubbelt så mycket som iPad 2. Det betyder dock inte att batteritiden kommer att bli dubbelt så lång på grund av ny och mer krävande hårdvara. Det har även spekulerats i att iPad 3 kommer att erbjuda trådlös laddning.

Kameran

Kameran i iPad 2 var en stor besvikelse för många. Eftersom iPhone 4S har en kamera på åtta megapixel är det troligt att kameran på iPad 3 kommer att erbjuda fem megapixel. iPad 3 förväntas även komma att erbjuda videofilmning i full hd, 1080p.

Utformningen

När det kommer till formgivningen av iPad 3 går åsikterna isär. Vissa analytiker hävdar att den kommer att bli tjockare än iPad 2 på grund av den nya bildskärmen och för att kunna erbjuda längre batteritid. Det skulle dock gå emot tidigare produktlanseringar då Apples produkter alltid har blivit mindre och tunnare. Andra rykten tror på en mindre bildskärm i storleken 7,85 tum likt Kindle Fire, eller till och med två modeller i olika bildskärmsstorlekar.

Det har även spekulerats i att iPad 3 kommer att få en ny tryckkänslig hemknapp med stöd för multitouch.

Pris och tillgänglighet

Teorierna om när iPad 3 kommer att släppas är många, men troligast är någon gång i mars eller april. De flesta är dock överens om att priset på iPad 3 kommer att hamna på ungefär samma nivå som iPad 2 när den lanserades.

Det är dock osäkert vad som kommer att hända med iPad 2 efter släppet av uppföljaren. Det är möjligt att Apple prissänker den kraftigt likt vad företaget gjorde med iPhone 3GS när iPhone 4S släpptes.

IDG News