Trollkonstnären Charlie Caper har uppträtt på Maximteatern i Stockholm under julen, och sista föreställningen hölls i fredags, 30 december. Men efter föreställningen visade sig att någon tagit sig in i hans loge och plockat med sig en del värdefulla prylar.

Bland det som stals fanns en helt nyköpt Macbook Pro, en lite äldre dator av samma modell, en iPhone samt en iPad.

– Jag hade ju spelat flera föreställningar och dessutom repat där så jag hade ju i princip flyttat in i logen, säger Charlie Caper.


Charlie Caper under en föreställning på Maximteatern. Foto: Mats Bäcker.

Han kommer att tänka på appen Hitta min iPhone, som finns inbyggd i Apples telefoner. Och den visar ett utslag, pricken på kartan stannar någon kilometer bort på Strandvägen. De ringer polisen men Charlie beger sig även iväg mot målet på kartan tillsammans med sin assistent Martin Zetterlund och ljud- och ljusteknikern Mini Johansson.

När de kommer i närheten ser de att pricken börjar röra på sig, och väl medvetna om att det är fredag kväll och polisen kanske inte hinner komma dit direkt beslutar de sig för att agera.

– Jag hoppar fram precis när de går förbi mig och ropar ”Ge tillbaks mina grejer!” Då får de panik och börjar springa åt olika håll.

Charlie följer efter den ena av killarna, som efter ett tag släpper väskan med stöldgodset och det nöjer sig Charlie med, så han vänder om för att se om han kan hjälpa de andra. Den andra mannen jagades dock av Charlies assistent Martin, som visade sig lite knepigare att bli av med.

– Martin har varit stuntman i två av Jackie Chans filmer i Hong Kong. Dessutom var han runningback i Stockholms amerikanska fotbollslag, förklarar Charlie.

När han kommer ifatt har mannen hoppat på en båt som ligger förtöjd nere i hamnen i närheten av Grand Hotel. De andra står vid kajen och försöker lugna ner honom, men mannen tycks leta efter något som kan hjälpa honom. Under tiden passar han även på att slänga Charlies iPhone 4S i vattnet, alltså samma telefon som de använt för att spåra honom.

– Efter ett tag tar han upp sin egen telefon och ringer till någon kompis som ska komma och hjälpa honom. Då går jag på båten och brottar ner honom, och håller fast honom tills polisen kommer.

Vad tänkte du i det ögonblicket innan du gick på båten?

– Man tänker ju inte så mycket, man bara gör liksom.

Alla saker som stals är återfunna förutom iPhonen och Charlies plånbok.

Hur känner du inför det hela så här i efterhand?

– Det känns väldigt bra. Men man är ju samtidigt väldigt skärrad.

Maria Emanuelsson, jurist på polisen i Stockholms län, bekräftar att den misstänkte kunde häktas efter konfrontationen och att han fortfarande sitter häktad misstänkt för stölden.

Det som Charlie och hans kollegor gjorde kallas för ett envarsingripande. Så här förklarar Maria Emanuelsson i ett e-post vad det innebär enligt lagen:

Envarsgripande innebär att om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman. Med uttrycket ”på flyende fot” avses ”på flykt från brottsplatsen”.

Man kan inte kräva att den som gör ett envarsgripande har till fullo utrett den gripnes brottslighet, men ingripandet kan inte ske utan någon konkret indikation på att det är just denna personen som begått brottet, t.ex. kan det vara bra att man har sett personen begå brottet eller liknande.

Utöver möjligheten till envarsgripande finns också rätten till nödvärn. Rätt till nödvärn föreligger mot den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning.

Uppdatering: Som det framkommer i kommentarerna så hade Charlie och hans kollegor fler indikationer än bara Find my iPhone på vilka tjuvarna var, de hade bland annat sett dem ta sig från teatern och kände tydligt igen sina väskor med personliga kännetecken.