Under våren och sommaren 2011 händer något märkligt i teknikvärlden. Branschjättarna ­Apple och Microsoft – vanligen bittra konkurrenter – glömmer för en stund sina oenigheter för att (tillsammans med andra teknikjättar) göra affärer. Deras ärende är uppköpet av teknikföretagen Novells och Nortels patentkataloger. Priset för Nortel, den större av affärerna, är svindlande 4,5 miljarder dollar.

Mycket står på spel
Det kanske låter som en magstark prislapp, men i potten ligger över 6 000 patent inom områden som telekom och halvledare. Teknik­jättarnas köp av patenten blir omskrivet, men det är efterspelet som skapar verkliga rubriker. Och upphovsman till den dramatik som följer är ingen mindre än Google.

Google har nämligen lagt ett bud på Nortels patent redan under våren 2011, och i ett inlägg på sökjättens officiella blogg förklarar Kent Walker, högt uppsatt chef på Google, att deras bud på 900 miljoner dollar är en försvars­åtgärd. ”Om vi vinner budgivningen hoppas vi att portföljen kommer att hämma andra från att stämma Google”, skriver han (Walker menar också att patenten ska användas för vidare innovation).

Men Googles utgångsbud på 900 miljoner dollar räcker alltså inte. Den udda alliansen med Apple och Microsoft i spetsen träder in och köper portföljen för det femdubbla beloppet, vilket retar upp Google till den grad att de väljer att ta fajten publikt.


Astronauter i filmen ”2001: Ett rymdäventyr” använder ”iPads”. Åtminstone om man får tro på Samsung som har använt filmrekvisitan i tvisten med Apple för att bevisa att idén är gammal.

I ett nytt, ovanligt frispråkigt, inlägg på Google-bloggen går företagets chefsjurist ­David Drummond till hård attack mot Apple och ­Microsoft där han anklagar dem för sabotage i samband med Novell- och Nortel-köpen. ”De vill göra det svårare för tillverkare att sälja Android-enheter. I stället för att konkurrera genom att bygga nya funktioner och enheter, fajtas de med rättsprocesser”, skriver han.

Microsoft-juristen Brad Smith plockar upp den kastade handsken när han svarar genom sitt Twitter-konto: ”Google säger att vi köpte Novell-patent för att hålla dem borta från Google. Verkligen? Vi frågade om de ville bjuda med oss. De sa nej.”

Drummond uppdaterar sitt blogginlägg och anklagar Microsoft för att använda sken­manövrar. Microsoft ville samäga patenten med Google för att kunna begära licens­avgifter från Android-tillverkarna utan att Google skulle kunna slå tillbaka, skriver Drummond.
Han förstärker sitt argument genom att påminna om att det amerikanska justitiedepartementet ingrep efter Novell-köpet för att säkerställa att patenten – som tidigare använts i open source-sammanhang – inte skulle missbrukas.