För ett par år sedan var det enkelt. Hade du råd köpte du Macbook Pro i metall och fick en bättre dator. Var det ont om stålar fick det bli Macbook i plast, vanligtvis en vit sådan där du fick lite klenare dator med sämre skärm. Men i övrigt var det ungefär samma fyrkantiga låda.

Nu är den lättrepade och ofta lite gulnande vita plast-Macbooken borta från köpdiskarna och i dess ställe finns Macbook Air. Samma sak som tidigare med lite sämre prestanda men i stället är det bärbarheten förkroppsligad! Otroligt slank och med vad de flesta räknar som fullt tillräckliga prestanda har den möjligheten att tippa de gamla Pro-modellerna från tronen. Särskilt som jakten på den slimmade formen eliminerat klumpiga saker som dvd-brännare och att mekaniska hårddiskar ersatts med snabb och helt elektronisk ssd-lagring. Macbook Air säljer också i drivor jämfört med Pro-modellerna så Apple gjorde helt rätt där.

När Macbook Air och Macbook Pro 13-tum alla ligger inom samma prisspann, vilka är då de stora skillnaderna? Pro-modellen är ännu inte uträknad och det finns förstås sina poänger med mer datorkraft och funktioner inom samma skal. Samt då skärmen, som traditionellt alltid varit bättre på Pro-modellerna.

Vi har testat samtliga fyra grundmodeller av Macbook Air och Macbook Pro 13-tum, dock med undantaget att Apple gjort en mindre ändring av utbudet. Macbook Pro 13-tum är identisk med tidigare modeller sånär som på att processorn ändrats till cirka 4 procent högre klockfrekvens. Från de testade 2,3 och 2,7 GHz till 2,4 och 2,8 GHz. Men eftersom Apple inte ens bemödar sig med nya testexemplar låter vi oss gissa att de själva inte anser att det finns någon betydande skillnad. Samma modeller fast med lite enkla justeringar alltså. Justeringar som att OS X 10.7 Lion nu är standard från början.


Trots storleken är 11-tummaren ingen kompromiss i fråga om ergonomi. Tangentbordet är fortfarande normalstort.

Ergonomi och bärbarhet
Det kanske inte är uppenbart vid första anblicken, men alla tre modellerna har likadana tangentbord, sånär som att 11-tums Macbook Air har lite slankare funktionstangenter. Det är samma breda knappsats (cirka 27 centimeter) där tangentbordet kan belysas i mörker – en användbar finess när du inte kan arbeta i ljusa rum. Att 11-tummarens tangentbord skulle vara för trångt är inget du behöver oroa dig för då detta är långt ifrån de katastrofer till ”netbooks” som kom för ett par år sedan. Och skulle du nu ha dasslock till händer med bratwurstar till fingrar är alla tre lika halvtrånga.

Vikten skiljer sig ordentligt och där är förstås 11-tums Macbook Air den lättaste och minsta av de tre:

  • Macbook Air 11-tum: 1,08 kg, 300 x 192 x 17 mm
  • Macbook Air 13-tum: 1,35 kg, 325 x 227 x 17 mm
  • Macbook Pro 13-tum: 2,04 kg, 325 x 241 x 23 mm

Vikt och storlek är exklusive laddare. Som tunnast är Macbook Air 3 millimeter och kanterna är kilformade, vilket är en fördel när datorn med snabba ryck ska ned i en trång väska. Sunt förnuft gäller förstås i sådana här situationer men Macbook Pro 13-tum kräver helt enkelt mer utrymme i väskan.

Framför allt är det skillnad på 11-tums Macbook Air och Macbook Pro 13-tum där Pro-modellen upplevs som den klart klumpigare modellen. Den tar mer plats i väskan, lägger på en tyngd som märks i axelremmen och den ger också mer tyngd i knät jämfört med Air-modellerna. Det räcker med att hålla dem i händerna några sekunder för att inse hur pass mycket Macbook Air är den smidigare modellen.

Batteritiden specificeras av Apple som 7 timmar för båda 13-tummarna och 5 timmar för 11-tummaren. Detta stämmer i hög grad när vi med ljusstyrkan sänkt till 50 procent och Apples lurar anslutna loopar en mp4-film samt stänger av trådlöst nätverk. Apple själva anger tiden baserat på trådlöst nätverk aktivt och med surf på ”25 populära webbplatser”. Gör vi samma sak varierar batteritiden ordentligt. Flashtyngda webbsidor kan suga ut batteriet på halva den specificerade tiden. Sanningen är som vanligt med batteritider någonstans däremellan. Se bara till att gömma undan reklamtyngda webbsidor så får du ut någon timme mer.

Vinnare: Tveklöst är Macbook Air den absolut smidigaste och mest bärbara, där 11-tummaren tar minst plats och är lekande lätt.


Jämfört med Macbook Pro är 13-tums Macbook Air snarlik somnär som skärmytan och tjockleken. Högre upplösning på skärmen är en fördel.

Skärmar med flera sidor
Apple kör inte med de bästa skärmarna i världen utan vad vi ser är typiska skärmar med TN-teknik (twisted nematic), den enklaste och mest spridda paneltekniken. Vi har alltså en i praktiken begränsad färgupplösning som sträcker sig till 18 bitar, cirka en kvarts miljon nyanser. Det blir också tydlig posterisering, alltså bandningar mellan närliggande nyanser. I detta hänseende är ingen av skärmarna optimal, men det är fortfarande stor skillnad mellan olika fabrikat av TN-paneler.

11-tummaren har ett mer långsmalt 16:9-format på sin skärm, vilket bidrar till att den kan bli mer ”trång”, särskild som dockan ligger längst ned. Att flytta dockan till höger eller vänster kortsida frigör mer arbetsutrymme. 13-tummarna har 16:10-format och lite mer plats på höjden.

Notera att Pro-modellen har en mindre pixelmatris och därmed en mindre effektiv arbetsyta. Detta är på gott och ont då fler pixlar ger högre upplösning och det är inte alla användare som har synförmåga för detta. Macbook Pro-skärmen är mer behaglig att arbeta med och upplevs som tydligare och skarpare. Men den jämförelsevisa bristen på pixlar gör att 13-tums Macbook Pro upplevs som en ”trång” skärm. Du får plats med fler fönster, arbetspaletter och mer information på samma gång med Macbook Air 13-tum.

  • Macbook Air 11-tum: 1366 x 768 pixlar
  • Macbook Air 13-tum: 1440 x 900 pixlar
  • Macbook Pro 13-tum: 1280 x 800 pixlar

Samtidigt är det helt klart ett snäpp nedåt i kvalitet med Macbook Air-skärmarna. Färgerna är inte lika exakta, medan de hos Macbook Pro 13-tum är riktigt exakta sånär som på att vitbalansen inte är helt rätt från början. Samtidigt är de felen större hos Macbook Air-modellerna och de är mindre lämpade för arbete där korrekthet i färgåtergivning är viktigt. De sämre grundförutsättningarna gör också att profilering med mätutrustning inte är lika effektivt hos Macbook Air – det är helt enkelt för mycket fel som inte kan korrigeras.

I fråga om betraktningsvinkel har alla tre samma grundproblem. I sidled, när du flyttar dig åt höger eller vänster, kommer färgerna att förändras, vilket påverkar nyansernas karaktär och inte minst vitbalansen. Flytta dig tillräckligt mycket och vitt drar i väg mot cyan, magenta eller någon annan nyans.

I höjdled, när du sträcker på rygg och nacke eller vinklar skärmen framåt eller bakåt, är färgerna förhållandevis intakta men det blir en kraftig skiftning i gamma, hur nyanser tonar från de allra mörkaste till de ljusaste. Den skiftningen leder till effekter som ”bronzing” där till exempel svart kan återges ljusstarkare än mörkgrått. Ett slags invertering av färgerna bland mörka nyanser.

Macbook Pro 13-tum är mindre känslig för detta än Macbook Air, men i grunden finns samma problematik: hur du uppfattar en färg på skärmen är i hög grad beroende av din betraktningsvinkel och du kan aldrig förlita dig helt på skärmen om du inte sitter i exakt samma position hela tiden.

Ytterligare en viktig skillnad är att Macbook Pro 13-tum har ett heltäckande glas på skärmen och det ger tydligare och mer spegellika reflektioner i skärmen jämfört med Air-modellernas plastyta. Detta syns på de jämförande fotografier vi tagit på alla tre. All tre har blanka skärmar men Macbook Pro har den tydligaste reflektionen.

Ljusstyrkan från lysdioderna i skärmen är god, där Macbook Air når upp till 350 candela och Macbook Pro strax över 300 candela. Vid ”11 pluppars” styrka på skärmen ligger vi kring 120 candela, alltså den styrka som är standardiserad för grafiskt arbete. Vid batteridrift är ljusstyrkan svagare och det finns även en sensor som anpassar ljuset efter rummet. Denna autojustering slår du som vanligt av i bildskärmsinställningarna.

Vinnare: Macbook Pro har den klart bättre skärmen i fråga om upplevd tydlighet och korrekt återgivning av färger. Men Macbook Air har mindre störande reflektioner och 13-tums Air ger mer arbetsyta. Här finns ingen klar vinnare.


Vi har mätt skärmarna hos Macbook-modellerna med både spektrafotometer (x-rite eye-one Pro) och kolorimeter (Klein K10), där Macbook Pro-skärmen har de bästa färgegenskaperna. Ingen av skärmarna är lämpad för färgkritiskt arbete på grund av dåliga betraktningsvinklar och för få nyanser. Har du höga krav måste du komplettera med extern skärm.


Macbook Air-skärmen återger inte grundfärger korrekt utan är en typisk budgetskärm. Avsaknaden av mättade röda färger innebär ofta att man vid redigering överdriver hudtoner så att de ser bra ut på Macbook Air men på en korrekt skärm ger alldeles för röda ansikten. Båda Air-modellerna mäter snarlikt. De individuella skillnaderna handlar om vitbalansen och där har 11-tummaren större fel än 13-tummaren. Detta brukar variera en hel del mellan exemplaren.


Macbook Pro-skärmen ligger helt rätt i fråga om färgrymden och är precis rätt för Rec.709/sRGB och därmed i princip alla former av elektronisk återgivning av färger för film och webb. Sedan varierar vitbalansen en hel del mellan exemplaren, där vi från tidigare erfarenheter vet att variationen hos Pro-modellerna är mindre. Färre fel innebär också att det blir färre problem att profilera skärmen med mätutrustning.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning