I en intervju med den brittiska journalistklubben, Bureau of Investigative Journalism, i förra veckan hävdar Wikileaks grundare, Julian Assange, att statliga myndigheter världen över aktivt spionerar på sina invånare med hjälp av olika tekniker.

Ett av dessa verktyg är Apples iTunes, enligt Julian Assange.

– iTunes har en ”bugg” inbyggt som gör det möjligt för myndigheter att ta kontroll över en dator som kör iTunes. Det finns även så kallade bakdörrar i alla populära telefoner, datorer och datorprogram, säger Julian Assange.

Enligt Julian Assange finns det företag som i hemlighet säljer utrustning som används för att registrera var användarna befinner sig med hjälp av mobiltelefonen. Den informationen ska enligt honom sparas i all framtid.

Julian Assanges påståenden kommer endast några dagar efter att säkerhetsforskaren Trevor Eckhart avslöjade att det amerikanska företaget Carrier IQ har en programvara som installerats på alla de större mobiltelefonerna och som kan användas för att tjuvlyssna på allt användarna gör på sin telefon.

Apple erkände i förra veckan att företaget använt Carrier IQs program, men det har delvis raderats från iOS 5 och i framtida uppdateringar av iOS kommer det att tas bort helt.

Nedan ett videoklipp där Trevor Eckhart visar hur Carrier IQ används för att spionera på användarna.

IDG News