Videoövervakning känns kanske lyxigt och dyrt, men faktum är att du inte behöver investera i dyra installationer.

D-Links trådlösa kamera ger dig livefeed med ljud och bild, möjlighet att ta stillbilder och ställa in rörelselarm. Vi har använt oss av kameran D-Link DCS-930L som kostar från runt 730 kronor – en riktigt trevlig bekantskap, främst för att den är så enkel att komma i gång med. Har du ett trådlöst nätverk där hemma är det bara kameran som fattas.

Räkna med en kvart för att rigga upp allt, sedan är det bara att surfa in på en webbsida eller ta fram din iPhone (eller Android) och starta D-links app – och vips har du ditt hem i ljud och bild i din hand. Vill du att kameran tar en serie bilder och mejlar till dig när något rör sig i huset är det enkelt fixat.

Vi har dock märkt att denna funktion inte bör aktiveras om du har ett husdjur hemma på dagarna, eller om kameran är riktad ut mot din altan där grannkatter och fåglar rör sig – inkorgen blir då fylld på nolltid. I ett semester­tomt hus däremot kan det vara en bra idé.

Förberedelser och installation
Packa upp och koppla in kameran till en ledig port på din router med den medföljande nätverkskabeln (du behöver kabeln under själva inställningen, när det är klart är kameran trådlös). Plugga sedan in strömadaptern och vänta på att lampan på kamerans framsida lyser grönt med fast sken – nu är den ansluten till ditt nätverk. Hämta installations­programmet från dlink.com/mydlinkmac och starta det. Svara ja på frågan om lampan lyser grönt.

Registrera din kamera på MyDlink
Välj din nya kamera som är markerad med en orange plupp i ­­listan, om du redan har andra trådlösa D-Linkkameror som är inställda visas de i listan med en blå plupp. Tryck på nästa och ange ett lösenord för din kamera, användarnamnet går inte att ändra. Tryck på nästa igen och skapa ett konto på MyDlink, eller logga in på ditt konto om du redan har ett. Följ instruktionerna för att skapa ditt konto. Nu är din kamera registrerad.

Ställ in kameran för trådlöst nätverk med wps
För att använda kameran trådlöst måste du ställa in den så att den kan ansluta till ditt trådlösa nätverk. Enklast är att använda wps (Wifi Protected Setup) där allt ställs in automatiskt. Har du en äldre router utan wps får du göra det manuellt – läs i routerns manual om hur du gör. Ta ur nätverkskabeln ur din kamera, tryck på knappen wps och håll denna intryckt i fem sekunder. När du släpper knappen ska lampan börja blinka blått.

Wps på en router från Apple
Du har två minuter på dig att trycka på din routers wps-knapp. Apples routrar saknar en sådan knapp men har stöd för wps, starta Airport-verktyg, markera routern och välj ”Manuell inställning”. Gå sedan upp i menylisten och välj ”Basstation – Lägg till trådlösa klienter”. Välj ”Första försöket” i dialogrutan och tryck sedan på nästa. Har det gått mer än två minuter måste du trycka på kamerans wps-knapp i fem sekunder igen.

Varning!
För att konfigurera D-links kamera krävs en ledig nätverksport (ethernet) i din router. Detta kommer alltså tyvärr inte att fungera med en Airport Express eller en annan trådlös router utan nätverksport.

Ställ in kameran
När kameran är ansluten till ditt trådlösa nätverk lyser lampan på framsidan grönt. Surfa in på mydlink.com/login så kan du nu se en livefeed från din kamera för att kunna vinkla den rätt. Behöver du ändra ljus, kontrast, spegelvända eller vända bilden upp och ned gör du detta under fliken ”Camera Settings”. Logga in med ”admin” och det lösenord du valde för kameran, och välj därefter ”Image Settings” i det nya fönster som öppnas.

Tillval: Ställ in rörelsealarm
Vill du få ut ännu mer av din kamera kan du aktivera rörelselarmet – logga in på MyDlink, välj din kamera i listan och klicka sedan på fliken Camera Settings. Logga in med ”admin” och det lösenord som du valde för kameran i den dialogruta som visas när det nya fönstret öppnas. Välj därefter ”Motion Detection” i vänsterspalten och bocka i ”Enabled”.

Nu ska du se livefeeden från din kamera. Markera sektorer i det blå rutnätet för att visa var rörelser skall detekteras och ställ in känslig­heten. Avsluta och spara inställningarna.

Gå sedan till ”Mail” i vänsterkolumnen och ställ in ett mejlkonto som kameran kan använda, och var bilderna skall mejlas. Bocka i rutan ”Enable emailing images to email account” och rutan ”Motion Detection”. Här kan du välja mellan en ögonblicksbild eller en serie bilder med det intervall du själv väljer. Spara och stäng fönstret.
Nu kan du testa att ställa dig framför kameran, du bör få ett mejl i din inkorg nästan direkt med en fin bild på dig själv. Glöm inte att le och vinka!

Installera mobil-appen
Har du en iPhone eller Android-mobil ska du hämta hem D-links gratis-app MyDlink Lite. Starta appen och logga in på ditt MyDlink-konto. Nu ser du en lista med dina kameror, och om du trycker på en kommer livefeeden att visas efter en kort stund. Du kan ta ögonblicksbilder med kamera­knappen. Om du ansluter över 3G tar det längre tid, och du är bara ansluten i 60 sekunder åt gången för att spara bandbredd.

Viktigt för dig med Lion
När du ska logga in på MyDlinks webbsajt och se din kamera kommer det inte att fungera utan lite mer jobb från din sida. D-Link använder sig nämligen av Java-applets – och inget konstigt med det om det inte vore för att OS X Lion inte har Java förinstallerat.
Börja med att ladda hem Java för OS X Lion från Apple: support.apple.com/kb/DL1421. Installera och starta sedan Java-inställningar som nu ska finnas i mappen Verktygsprogram i din vanliga Programmapp.

Välj fliken Allmänt och bocka i rutan ”Aktivera applet-insticksfil och Web Start-program”. Starta om din webbläsare och surfa in på MyDlink igen så ska det fungera. Du kommer att få dialogrutor som ber dig att tillåta applets från D-Link, bocka i rutan ”Tillåt alla appletar från eu.mydlink.com…” och klicka på tillåt.

Fakta: D-Link DCS-930L

Funktion: Trådlös nätverkskamera
Version: firmware 1.02
Pris: Från 730 kronor (prisjakt.nu)