Den internationella handelskammaren i USA, ITC, dömde i går att Apple inte gör intrång på de patent som ägs av grafikkorttillverkaren S3. Domstolsbeslutet är ett stort nederlag för HTC som håller på att köpa upp S3 för 300 miljoner dollar (cirka två miljarder kronor).

I förra månaden utfärdade en domare på den internationella handelskammaren ett preliminärt beslut att Apple inte gjorde några intrång på fyra av HTCs patent som rör energisparfunktioner och telefonfunktioner. Gårdagens beslut rör patent kring olika tekniker för hantering av grafik.

En representant för HTC uppger till Wall Street Journal att företaget är besviket av beslutet men överväger att överklaga ärendet.

Enligt patentexperten Florian Mueller är ITCs beslut det bästa som kunde hända Apple, och samtidigt en stor förlust för HTC. Han tror även att HTC kommer att få svårt att vinna i kvarvarande patenttvisten med Apple, speciellt med tanke på ITCs preliminära beslut i förra månaden.

Ytterligare ett problem för HTC enligt Florian Mueller är att Apple kan vinna minst ett av de två klagomål om patentbrott mot HTC som Apple tidigare lämnat in till ITC. Det beslutet förväntas göras i december.

ITC har rätt att utfärda säljstopp av produkter som fälls för patentbrott. Gårdagens beslut orsakade att HTCs aktie föll med fem procent.