Under måndagen lanserades iTunes Match, en ny tjänst från Apple som gör det möjligt att komma åt sitt musikbibliotek var man än befinner sig.

För att teckna upp sig för iTunes Match redan nu krävs att man har såväl ett amerikanskt Apple-ID som ett amerikanskt betalkort. Tjänsten kostar 25 dollar per år, något som i skrivande stund motsvarar 175 kronor. Dessutom måste man se till att man har uppdaterat iTunes till version 10.5.1. För att använda tjänsten på en iPhone, iPad eller iPod Touch behöver man köra iOS 5.0 eller senare.


Har du ett amerikanskt konto syns länken där man registrerar sig för iTunes Match i sidofältet av iTunes Store.

När du väl lyckats registrera dig för tjänsten analyseras ditt bibliotek. Låtar som finns på Apples servrar ”matchas”, övriga laddas upp från din hårddisk i befintligt skick. (Undantaget är lossless-filer som konverteras till aac-filer på 256 kbps för att spara plats på Apples servrar).


För att hålla koll på iTunes Match bör du bocka för iCloud-hämtning och iTunes-status i menyn Innehåll -> Visningsalternativ.

Låtar som matchas kan laddas ner som drm-fria aac-filer på 256 kbps om så önskas. Uppgraderingen sker emellertid inte automatiskt, utan du måste manuellt radera låtarna och sedan ladda ner en fräsch kopia från molnet.

Filer som är under 100 kilobyte eller över 200 megabyte i storlek matchas ej. Inte heller låtar som är 96 kbps eller sämre, så har du sådana får du först lägga in bättre versioner i ditt bibliotek.

Det går inte att använda iTunes Match för sådant som podcast-sändningar, bokmärken eller radioströmmar.


Saknas en låt på din hårddisk kan du ladda ner den genom att trycka på molnsymbolen.

Har du ägnat tid och möda åt att skriva in metadata i filerna kommer informationen att behållas även om du uppgraderar dina låtar via iTunes Match.

Gränsen för antalet låtar man får matcha är 25 000, men det bör påpekas att denna siffra inte omfattar musik du köpt på iTunes Store. Med andra ord gäller antalet låtar du skaffat på ett annat sätt. Musik du köpt från Apple har ingen begränsning.


Har du för många låtar från andra källor än iTunes Store får du snällt komma under gränsen på 25 000 låtar för att använda iTunes Match.

På frågan om iTunes Match kan användas för att ”tvätta” piratkopierad musik är svaret i princip ja. Apple gör ingen kontroll av var du fått dina låtar från, så det är mer eller mindre en fråga för ditt eget samvete. (Den som är det minsta orolig för sin personliga integritet kan plocka bort metadata som avslöjar källan innan matchningen sker).

iTunes Match väntas komma till utvalda länder i Europa nästa år, men då handlar det troligtvis om folkrika länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland i första hand.