En av Adobes produktchefer för Flash, Mike Chambers, klargjorde i förra veckan skälen till varför företaget väljer att lägga ned utvecklingen av Flash för mobila enheter.

Adobe kommer fortfarande att utfärda buggfixar och säkerhetsuppdateringar för de mobila versionerna av Flash, men utvecklingen kommer att läggas ned och företaget kommer istället att satsa på html5 för mobila plattformar.

Mike Chambers som arbetat nästan 13 år md Flash uppger i sitt blogginlägg att nedläggningen av Flash för mobila enheter innebar den svåraste tiden i hans karriär.

– Med tanke på hur politiskt laddad den här frågan har varit, beslutet att lägga ned Flash för mobila enheter var inte något enkelt beslut. Vi kom dock fram till att det inte skulle löna sig att lägga ned ytterligare resurser på detta, skriver Mike Chambers i sitt blogginlägg.

Ett av de största skälen till att Flash för mobila enheter läggs ned enligt Mike Chambers var att det aldrig kommer att nå samma framgång som tekniken nått på bordsdatorer.

– Det är ganska självklart, men med tanke på hur fragmenterad marknaden för mobiltelefoner är och att en av de ledande mobiltelefontillverkarna valt att bojkotta Flash såg vi att det inte fanns någon framtid för Flash på mobila enheter, skriver Mike Chambers.

Han erkänner även att det nu står klart att html5 är den bästa lösningen för mobila plattformar.

– Oavsett vad vi gjorde så var det uppenbart att Flash aldrig kommer att tillåtas på Apples iOS inom en överskådlig framtid, skriver Mike Chambers.

Ett annat skäl till Adobes beslut var att html5 nu fungerar på nästan samtliga mobiltelefoner och surfplattor, något som gör det svårt för Flash att konkurrera på mobila enheter.

Mike Chambers uppger dock att Flash kommer fortsätta att utvecklas för stationära datorer under en lång tid framöver, skriver Appleinsider.

I april förra året publicerade Steve Jobs ett öppet brev där han förklarade varför Apple valt att inte tillåta Flash på iOS.

– Flash skapades under pc-eran, för pc-datorer med datormöss. Nu är vi i den mobila eran och använder enheter som kräver låg energikonsumtion, pekskärmar och en öppen standard. Flash misslyckas på samtliga av dessa områden. Adobe borde istället satsa på verktyg för html5 i framtiden, och sluta kritisera Apple för att vi vill lägga det förflutna bakom oss, skrev Steve Jobs i april 2010.