Att köpa begagnad Iphone

Ny Iphone betyder att många vill uppgradera och då finns tillfälle att skaffa en bättre begagnad äldre modell, till exempel Iphone 7.

Att köpa har ungefär samma skillnader mellan privat och i butiker som att sälja. Du får förmodligen en billigare telefon via till exempel Blocket, men det är mer jobb och du måste vara försiktigare så att du inte åker på en nit.

Köper du från en butik får du kanske betala en slant extra, men får i gengäld garanti och kan reklamera köpet om den inte fungerar som utlovat.

Blocket

Väljer du istället att köpa privat är det som alltid viktigt att mötas på riktigt. För telefoner är det extra viktigt eftersom du annars inte kan kontrollera att den verkligen är olåst och fungerar med ditt simkort. Du bör också kolla upp serienumret eller imei-koden så att den inte är låst med Apples aktiveringslås. Det kan du göra här. Det ska också gå att kolla med din teleoperatör om ett imei-nummer är spärrat, men vi har hört från läsare att de kan vara lite kinkiga med att hjälpa till med det ibland så du kan få tjata.

För köpare kan Tradera vara ett bättre val än Blocket, eftersom du får bättre koll på om säljaren verkar vara en hyvens person, och priserna ser ut att hamna lite lägre. Blocket kanske ger bättre prutmån om du orkar hålla på att pruta, men på Tradera kan du istället sätta ett maxbud och leta vidare om du inte vinner.

Du kan också ge dig på att köpa från Ebay, där det säljs många gånger fler telefoner och säljarna kan ha tusentals omdömen (leta efter de som har minst 99 procent bra, och läs de negativa om det är några). Betalar du med Paypal får du Ebays köpskydd. Kruxet är att det överlag blir rejält mycket dyrare än Blocket och Tradera, bland annat på grund av momsen vid import från utanför EU.

Ett alternativ är att köpa en begagnad Iphone från en butik inom EU på Ebay. Då kan du få en kort garanti, skyddas av Ebays köpskydd (betala med Paypal!) och lägre priser än i svenska butiker. Du kan även hitta telefoner som klassas som ”refurbished”, det vill säga begagnade men återställda till nära nyskick av en verkstad.