När Apple introducerade Airplay slog det ner som en bomb i de breda lagren, och tidningar skrev spaltkilometer om den nya tekniken. En riktigt fantastisk lösning på ett gammalt problem. Problemet är bara att det inte var någon revolution, det fanns redan en standard.

Namnet är Digital Living Network Alliance, eller kort dlna. Bakom denna krångliga akronym gömmer sig ett par hundra företag som gemensamt har enats om ett protokoll för att skicka digitala mediasignaler mellan olika ­enheter.

Åtta år gammal teknik
Detta är, som sagt, ingen nykomling. Sony drog i gång projektet redan 2003, och efter ett år var de första specifikationerna nedtecknade. Sedan dess har lösningen sakta utvecklats framåt – för att det senaste året fullkomligt explodera.

En bidragande orsak till detta är givetvis att Apple har banat vägen genom att visa upp sin teknologi.

Idén är enkel: Du ska kunna avnjuta din digitala media oavsett var du är och vilken ­enhet du har. Bildvisning på surfplattan, ­musik på stereon och film på teven eller i telefonen – allt ska fungera sömlöst utan något krångel. Det ska inte ens spela någon roll att det är olika tillverkare som ligger bakom, ett protokoll för att tämja dem alla.

I princip fungerar tekniken på så sätt att du har en server som delar ut dina media­filer, sedan ansluter sig klienter som då kan spela upp ditt innehåll direkt över nätverket. Och väl konfigurerat är det väldigt enkelt att använda tekniken. Det är inte heller särskilt svårt att sätta upp en server, även om det krävs handgrepp på en Mac. Därefter är det bara att koppla på sin klient.

Grovt förklarat delar man in enheterna i tre områden; För hemanvändande, för mobilt nyttjande och infrastruktur. De två första är relativt uppenbara, där ingår till exempel ­teveapparater, surfplattor och förstärkare. Den sistnämnda högen inkluderar nätverksutrustning som stödjer de två andra funktionerna, som routrar och liknande hårdvara.


Sony startade hela dlna-rörelsen och har inte slutat satsa. Många av deras produkter har stöd för protokollet, men tyvärr gäller det inte för hela deras sortiment.