De flesta av oss spenderar mer eller mindre åtta timmar om dagen med att hamra på våra tangentbord. Men trots att vi lägger ned så stor tid vid tangentbordet händer det sällan att vi stannar upp och tänker på hur man kan använda det mer effektivt. Man fastnar i sina gamla vanor som med så mycket annat.

Ditt tangentbord har en hel del konstiga tecken och symboler som du kanske använder med jämna mellanrum. Historien bakom dessa tecken är ganska fascinerande och väl värd att utforska ­djupare, inte minst om du är intresserad av typografi. Visste du till exempel att ditt tangentbord döljer en rad hemligheter som du kan släppa lösa genom ett par smarta program i OS X?

Det finns även en rad kommandon för att navigera i tester snabbt utan att du behöver använda musen – något som ergonomer ­brukar rekommendera.

I den här artikeln ska vi gå igenom flera mindre kända knep för att hitta rätt symboler snabbt, och hur du kan använda kortkommandon på ett bättre sätt.

5 skrivfel nästan alla gör

Ingen förväntar sig att du ska skriva perfekt eller följa typografins lagar i alla situationer. Det finns dock två sätt att skriva: Rätt eller fel. Här är några vanliga fel som vi ofta gör utan att tänka på det.

"Vad är det för fel med detta?"
Ovanstående citat använder sig av så kallade dumma vertikala apostrofer som vi hittar genom att trycka skift-2 på tangentbordet. De korrekta apostroferna när vi citerar ett uttalande, med andra ord citationstecken, är de som är formade likt ”99”. Notera att man på engelska inleder citat med ett uppochnervänt citationstecken, som alltså ser ut som ”66” men att detta är fel på svenska.

  • Dubbelt citationstecken: alt-shift-M
  • Enkelt citationstecken: alt-M

MacBook har en 2 1/2 tums hårddisk
Många gånger väljer vi att skriva ut en fraktion genom att använda snedstreck enligt förra exemplet. Ett snyggare alternativ är att använda symboler som till exempel ½ eller ¼.

I vissa ordbehandlingsprogram görs detta automatiskt när du skriver en fraktion med snedstreck, men om du vill att OS X alltid gör detta åt dig oavsett program kan du göra enligt följande.

  1. Starta Systeminställningar.
  2. Välj ”Språk och text”.
  3. Klicka på fliken som heter ”Text” .
  4. I listan till vänster kan du välja att ersätta 1/2 med ½.

iLife ’11 har en mängd nyheter
Precis som i exemplet ovan väljer vi ofta att använda en vertikal apostrof för att förkorta ett årtal. Detta används mest i engelskan, men det kan vara värt att veta hur du gör på rätt sätt.

I stället för att använda den vertikala apostrofen ('), som du oftast finner ovanför returtangenten använder du den lutande apostrofen ()
som finns direkt till vänster om backstegstangenten.

- Riktiga artister stjäl, säger Steve Jobs.
När vi skriver in ett pratminus an­vänder vi ofta minustangenten på det numeriska tangent­bordet, eller minustecknet till vänster om den högra skift-tangenten. Det är dock inte ett pratminus (–), utan ett vanligt minustecken (-). För att skriva ut ett riktigt pratminus håller du ned alt-tangenten först, och trycker sedan på minustecken på tangentbordet.

Inte för att du bryr dig kanske...
När du vill lämna en mening hängande i luften avslutar du meningen med tre stycken punkter. Det korrekta sättet att göra detta är att använda en ellips, vilket är ett tecken som ser precis ut som tre punkter. Allt du behöver göra för att skriva en ellips är att trycka alt-tangenten samtidigt som du trycker på punkt (.) på tangentbordet. Om inte annat sparar du två tecken när du skriver meddelanden på Twitter.