Du har hört snacket: Virus och annat otyg finns inte på Mac. Det är i stället pesten som de högre makterna straffat Windows-användare med, så kör man OS X kan man alltså skrota antivirusprogram. Eller?

Faktum är att det är med sanning hyggligt väl överensstämmande. Det finns i dag få hot mot Mac-plattformen, därför är det väldigt osannolikt att du kommer att drabbas. Detta gäller i synnerhet om du är en van användare och inte laddar ner mjukvaror från piratsajter, bland annat Devilrobber som nyligen upptäckts.

Med detta sagt har det ändå förekommit en handfull attacker på senare tid. Under året dök det upp flera elaka trojaner som kunde lura av dig pengar. Visserligen blev inte många av med slantarna, men det visar ändå att det finns hot där ute. Därför kan det vara en bra idé att vara förberedd.

Apple har ett inbyggt skydd i OS X Server, Clamav som ser till att rensa både inkommande och utgående brev från skräp om du använder den inbyggda mejltjänsten. Men det är framför allt för att inte smitta mottagare som sitter på ett annat operativsystem.

Har du ett nätverk med många användare är det ändå inte dumt att ordna ett skydd, men det är inte nödvändigt på samma sätt som det är på ett Windows-kontor.

Trots att marknaden borde vara obefintlig finns det ändå en uppsjö av olika alternativ, så om du vill ha något kommer du att finna det. Här är fem program du kan titta närmare på:

  • Eset Nod 32 Antivirus Business Edition for Mac OS X () - cirka 500 kronor/licens
  • Sophos Endpoint Security and Data Protection () - cirka 500 kronor/licens
  • Symantec AntiVirus for Macintosh () - cirka 350 kronor/licens
  • PC Tools Iantivirus () - cirka 200 kronor/3 licenser
  • Clamxav () - Gratis