Tro det eller ej, men på lördag har det faktiskt gått 20 år sedan Apple lanserade Ipod.

Visserligen fick det plats med hela tusen låtar på de 5 gigabyte som Ipoden då rymde, men få analytiker trodde att en musikspelare som kostade 399 dollar skulle sälja i några stora mängder. En del valde till och med att uttolka Ipod som ”Idiots Price Our Devices”.

Så här såg det ut den 23 oktober 2001 när Steve Jobs presenterade företagets allra första musikspelare:

Apple var definitivt inte först med att släppa en bärbar digital musikspelare. Det fanns redan flera på marknaden, bland annat från Creative och Rio. Problemet var att de var stora. Hur stora? Tillräckligt stora för att göra Hasse och Tages klassiker ”Vad har du i fickan Jan?” högst relevant! Inte nog med att de var stora, det fanns inte heller något standardprogram att fylla dem med musik.

Chocken efter Napster

Musikindustrin var extremt vaksam efter Napster och stämde vart och varannat företag som vågade konvertera cd-skivor till mp3-format. Den 9 januari 2001 kom en första föraning om vad som komma skulle: Apple släppte Itunes. Ett program som lät dig rippa cd-skivor, sortera och kategorisera din musik för att sedan föra över den till din mp3-spelare. Dryga åtta månader senare lät Apple sin bomb brisera. 

Hemligheten från Toshiba

Steve Jobs presenterade Ipod i oktober 2001 med orden ”1 000 låtar i fickan”. Det kan låta futtigt idag, men för 20 år sedan var det helt fantastiskt. Vad som gjorde Ipod så attraktiv som musikspelare var dels dess storlek, dels det smidiga gränssnittet.

Hemligheten bakom storleken var hårddisken. Istället för att använda 2,5 tums hårddiskar hade Apple säkrat 1,8 tums hårddiskar med en kapacitet på fem gigabyte från Toshiba.

Utseendet hade Ipod lånat av Brauns T3-radio från 1958. Gränssnittet dominerades av ett stort rullhjul där det enkelt gick att navigera i menyerna. Vad som var än mer imponerande var att det bara tog 10 månader från att de började arbeta med Ipod tills den fanns i affärer.

Brauns T3
Det är enkelt att se varifrån inspirationen till designen av Ipod kom från. Brauns T3 transistorradio kom 1958. 

Släpptes för Windows

Till en början var Ipod inte heller någon direkt dundersuccé. Det skulle dröja ända till juni 2003 innan Apple kunde meddela att man sålt en miljon exemplar. Men i oktober 2003 öppnades Windowsversionen av iTunes Music Store och på nolltid roffade Apple åt sig större delen av marknaden för mp3-spelare.

Efter det tog det verkligen fart och Apple tog i princip över musikvärlden. Apple fortsatte att uppdatera Ipod och senare kom olika modeller, bland annat Ipod Mini, Nano och Touch. Original-Ipod fick namnet Classic. Den sista modellen hade en hårddisk på 160 gigabyte – 32 gånger mer lagringsplats än originalet.

Totalt har det sålts mellan 400 och 500 miljoner exemplar av Ipod sedan 2001. Det enskilt bästa året var 2008 då Apple lyckades sälja 54,8 miljoner exemplar, men numera utgör segmentet en försvinnande liten del av företagets omsättning.

Den 9 september 2014 gick Ipod Classic i graven. Men dess arv lever kvar i allra högsta grad och går än idag att upptäcka på var och varannan människa: de vita hörlurarna.