Tro det eller ej, men det har faktiskt gått 18 år sedan Apple lanserade Ipod. Till en början var många skeptiska mot produkten. Visserligen fick det plats med hela tusen låtar på de 5 gigabyte som Ipoden då rymde, men få analytiker trodde att en musikspelare som kostade 399 dollar skulle sälja i några stora mängder. En del valde till och med att uttolka Ipod som ”Idiots Price Our Devices”.

Så här såg det ut den 23 oktober 2001 när Steve Jobs presenterade företagets allra första musikspelare:

Till en början var Ipod inte heller någon direkt dundersuccé. Det skulle dröja ända till juni 2003 innan Apple kunde meddela att man sålt en miljon exemplar. Men i oktober 2003 öppnades Windowsversionen av iTunes Music Store och på nolltid roffade Apple åt sig större delen av marknaden för mp3-spelare.

Åren som följde släppte Apple en lång rad nya modeller, däribland Ipod Mini, Ipod Nano, Ipod Shuffle och Ipod Touch. En efter en kastade konkurrenterna in handduken och snart hade Ipod mer än 70 procent av marknaden för mp3-spelare.

Totalt har det sålts mellan 400 och 500 miljoner exemplar av Ipod sedan 2001. Det enskilt bästa året var 2008 då Apple lyckades sälja 54,8 miljoner exemplar, men numera utgör segmentet en försvinnande liten del av företagets omsättning.

I vilket fall som helst har Ipod haft en stor del i Apples förvandling från ett företag nära ruinens brant till världens rikaste företag.

Apple iPod Touch 256GB (7th Generation) Pris vid test: 4988 kr.

Bästa pris just nu: 3990 kr