I nyare versioner av Snow Leopard och i Mac OS X 10.7 Lion finns inbyggd mjukvara för att skydda Macen mot virus och andra skadeprogram. Numera uppdateras denna mjukvara mer eller mindre konstant, och Apple har blivit riktigt snabbt på att lägga till nya trojaner och andra illasinnade program när dessa har hittats.

För första gången på Macplattformen har nu en trojan upptäckts som aktivt försöker motverka detta inbyggda skydd genom att helt enkelt stänga av de automatiska uppdateringarna, vilket sålunda skyddar programmet från att automatiskt upptäckas och raderas så fort Apples utvecklare lagt till det i listan över skadeprogram.

Det är finska F-secure som rapporterar om en ny variant på det fejkade Flash-installationsprogram som först dök upp för en månad sedan som nu har nått denna nya nivå av sofisteri.


Så här ser trojanens fejkade Flash-installationsprogram ut. Adobes riktiga program använder inte alls Apples standardinstallationsmetod och ser helt annorlunda ut.

Som vanligt när det gäller skadeprogram för Macen måste du som användare aktivt tillåta programmet att installeras, så ett enkelt tips är att aldrig installera Adobe Flash eller andra program du behöver via automatiska nerladdningar utan att alltid på egen hand uppsöka utvecklarens hemsida och ladda ner därifrån – i detta fall från Adobe.com.

Uppdatering: Om du undrar om du redan drabbats av denna trojan, som F-secure kallar flashback.c kan du följa instruktionerna på deras hemsida som du hittar här.