Förra veckan beslutade en domare i Australien att förlänga det tillfälliga säljstoppet av Samsung Galaxy Tab 10.1 till dess att den planerade rättegången mellan Apple och Samsung är över.

Patentexperten Florian Mueller har granskat domstolsbeslutet lite noggrannare och hittat en rad intressanta uttalande från Apple, uttalanden som kan leda till stora problem även för Googles operativsystem, Android, i Australien.

I förra veckans domstolsbeslut uppger Apple i en 56 sidor lång domstolshandling att företaget sitter på en rad viktiga patent, men är inte intresserat av att licensiera flera av dessa om Apple vinner patenttvisten.

I normala fall brukar ett företag som vinner en patenttvist kräva en licensavgift från de företag som vill använda patenten i sina egna produkter. Oftast brukar licensavgiften bestå av en viss summa per såld enhet som går till patentägaren. Microsoft får exempelvis fem dollar för varje såld Androidtelefon från HTC.

Apple uppger i domstolshandlingarna att företaget endast kommer att licensiera några av de mest grundläggande patenten i tvisten. De viktigare patenten kommer Apple istället att behålla för sig självt. Skulle Apple vinna patenttvisten finns det därför risk för att Samsung måste bygga om sina framtida surfplattor för att kunna sälja dem i Australien.

– Apple vill vara unikt och är inte intresserat av att licensiera sina patent likt Microsoft gjort, skriver Florian Mueller på sin blogg.

Likt fallet med HTC nådde Microsoft och Samsung i september ett licensavtal som går ut på att Microsoft får betalt för de Androidtelefoner och Androidplattor som Samsung säljer.

Enligt Florian Mueller är de berörda patentintrången inte specifika för Galaxy Tab 10.1, utan berör tekniker som används i Android. Något som skulle kunna leda till att Apple kan stoppa alla nya smarta telefoner eller surfplattor som använder i Android i Australien. Andra företag som nu riskerar att utsättas för säljstopp, enligt Florian Mueller, inkluderar även HTC och Motorola.

Eftersom Apple inte har visat något intresse i att licensiera tekniken skulle det kräva att Google måste släppa en uppdaterad version av Android som inte gör intrång på Apples patent innan några nya produkter med operativsystemet kan säljas i Australien.

Rättegången mellan Apple och Samsung i Australien är planerad till mars nästa år.