iMessage är en ny funktion i iOS 5 som låter alla iPhone-användare skicka meddelanden gratis mellan varandra. Det är en tjänst som kan ersätta sms så länge de du kommunicerar med kör en enhet med iOS 5.

Mobiloperatören Tre har på sin hemsida lagt upp en lista över de funktioner som de anser är viktigast i iOS 5. Men iMessage, som annars fått stor uppmärksamhet på nätet, lyser med sin frånvaro.

Vi ställde frågan varför den inte kom med till företagets presschef:

– Jag tror inte att du ska göra en fullt så konspiratorisk tolkning. Apple har gjort det här och det är bra för kunderna och då är det bra för oss, säger Erik Hörnfeldt.

År 2010 var de totala intäkterna för sms hos alla teleoperatörer i Sverige 2,7 miljarder kronor, enligt statistik från Post- och telestyrelsen, PTS. Tres marknadsandel på mobiltelefoni och mobil data var förra året nio procent.

Sms var en kommunikationsform som exploderade under 2000-talet och blev en stor kassako för mobiloperatörerna. Men det är på väg att förändras, säger Erik Hörnfeldt.

– De senaste åren har vi sett att explosionen har avtagit, till exempel det senaste nyåret skickades inte lika många sms utan folk uppdaterade på Facebook och så vidare istället.

Telia och Telenor nämner iMessage i sin marknadsföring för nya iPhone 4S.