Så kom den då. Dagen vi alla kände på oss skulle komma, men som med hoppets och förträngningens kraft hade skjutits på en obestämd framtid.

Den obestämda framtiden är nu här. Steven Paul Jobs har avlidit.

När jag i augusti skrev en analys av varför Steve klivit ned som vd hade jag rätt. Men aldrig har det känts så fel att ha rätt.

I min naiva värld hade jag på förhand trott att jag skulle kunna förhålla mig till beskedet på ett distanserat och rent professionellt sätt. Tänkt att man nog inte skulle kunna uppleva en sorg för en människa man aldrig träffat. Att det trots allt ”bara handlar om prylarna”.

Jag hade fel. Det här känns. Det här är på riktigt.

Den mytomspunne mannen kämpade som de flesta av er vet mot en ovanlig och svår form av cancer ända sedan 2004. Under dessa år har de flesta av oss tuffat på med våra liv och inte gjort något större intryck på världen.

Inte Steve. Samtidigt som han har slagits för sitt liv har han i dess egentliga mening förändrat världen. Man kan tycka att prylar som iPhone och iPad bara är materiella ting. Att de enkom är en del i en produktportfölj vars enda syfte är att generera mer avkastning till Apples aktieägare.

Det är de inte. De har också kommit att bli prylar vi håller nära, nästan som en förlängning av oss själva. Men bara av en anledning: De för oss närmare de människor vi bryr oss om. Att kommunicera och söka närhet är ett mänskligt fundament, oavsett om det är via en Facebookhälsning till någon som fyller år, ett sms till någon du vet förlorat sin pappa eller ett telefonsamtal hem till familjen för att berätta hur mycket du saknar dem när du är på resande fot.

Ingen har som Apple lyckats skapa ett engagemang kring sina produkter, ett närmast känslomässigt band. Jag tror att det är resultatet av Steves ojämförbart starka vision och kompromisslöshet. Hans strävan efter perfektion har många gånger givit honom ett rykte som känslokall och hänsynslös.

Men känslorna fanns där, mer än hos de flesta av oss. För dig som tvivlar ber jag ta en titt på det legendariska tal Steve höll för Stanfords studenter 2005. Aldrig har det känts mer aktuellt än i dag.

I sin strävan efter perfektion blev Steve en av världens rikaste personer. Mindre relevant i pengar, mer relevant i humanitärt värde. Att så många av oss i dag berörs av denna nyhet är det yttersta beviset för att hans avtryck på jorden var i särklass.

I dag kommer alla nyheter på MacWorld.se att dedikeras till Steve Jobs. Men eftersom det handlar om en man med fru, barn och vänner, en människa av kött och blod, kommer vi att hantera situationen med de mest varsamma av händer.


Detsamma hoppas jag att ni gör. Snälla låt inte dagens kommentarer handla om huruvida ”Android är bättre” eller att ”Apple är en sekt”.

Spar den diskussionen till i morgon. I dag sörjer vi att en inspirerande man har gått ur tiden.

Farväl, Steve. Och tack för allt.

- -
Andreas Leijon
Chefredaktör MacWorld