steve jobs dödSteve Jobs avled tidigt under torsdagsmorgonen svensk tid. Han blev 56 år gammal.

Efter att ha grundat Apple 1976 lämnade han företaget i mitten av 80-talet. Tio år senare kom han tillbaka och gjorde Apple till ett av de mest framgångsrika företagen i världen.

Steve Jobs har kämpat med sin hälsa under flera år. 2004 genomgick han en operation för att behandla en sällsynt form av cancer i bukspottskörteln. Operationen lyckades och han återgick till sitt arbete kort därefter.

I början av 2009 började problemen igen och han tvingades ta sex månaders sjukledigt från Apple. Då behandlades han för vad han kallade ”hormonell obalans”, något som resulterade i att han blev mager och blek. Han genomgick då en levertransplantation.

I januari i år tog han återigen sjukledigt på obestämd framtid för att fokusera på sin hälsa. Den 24 augusti meddelade han sin avgång som vd till Apples styrelse och lämnade över rollen till Apples tidigare operative chef, Tim Cook. Steve Jobs satt dock kvar på posten som styrelseordförande fram till sin död.

– Vi är djupt bedrövade att meddela att Steve Jobs avled i dag. Steves briljans, passion och energi var en källa till otaliga innovationer som berikar och förbättrar våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve, skriver Apples styrelse i ett uttalande.

En visionär och ensamvarg

Steve Jobs kommer att bli ihågkommen som en stor visionär, men också som en ensamvarg. Han kämpade ihärdigt för att göra Apple till ett unikt företag som skapar unika produkter. Förutom Apple ligger han bakom framgångarna med filmbolaget Pixar Animation Studios som han köpte av George Lucas 1986.

2006 sålde han Pixar till Disney för 7,4 miljarder dollar och blev därmed den enskilt största aktieägaren i Disney.

När Steve Jobs återvände till Apple 1996 skapade han en rad nya innovativa produkter tillsammans med designern Jonathan Ive. Hans nya iMac-modeller utgjorde en stark kontrast till de gråa pc-burkarna som dominerat branschen under 20 år.

Han skapade även mp3-spelaren iPod som tillsammans med musikaffären iTunes Store förändrade musikbranschen för evigt. Med succéer som iPhone och iPad skapade han helt nya produktkategorier.

Intels före detta vd och styrelseordförande Andy Grove har kallat Steve Jobs för den mest inspirerande företagsledaren i Silicon Valley.

Steve Jobs var även en svår man att jobba med. Hans kontrollbehov och öga för detaljer kunde ibland driva både anställda och samarbetspartners till vansinne. När grafikkorttillverkaren ATI råkade läcka ut information om Apples nya iMac-datorer år 2000 bestämde han sig för att byta ut ATIs grafikkort i nästan alla av Apples datorer.

Han hade dock en otrolig förmåga att förutspå trender inom datorer och konsumentprodukter, något som resulterade i Apple lyckats skapa en rad otroligt framgångsrika produkter.

Tillsammans med Steve Wozniak var han med och grundade pc-revolutionen genom att bygga en av världens första persondatorer, Apple I. Steve Wozniak var det tekniska geniet medan Steve Jobs var visionären som visste hur man marknadsförde och sålde datorer.

Entreprenören

Att Steve Jobs var en entreprenör ut i fingerspetsarna stod klart redan i ung ålder. 1968 byggde han tillsammans med en vän hackarverktyget ”Blue Box” som kunde användas för att olagligt ringa långdistanssamtal gratis.

1974 lämnade han sitt jobb på Atari för att resa till Indien för att söka efter andlig upplysning.

Efter att träffats under ett möte på Hewlett-Packard 1971 blev han vän med Steve Wozniak. 1976 byggde de tillsammans persondatorn Apple I i Steve Wozniaks föräldrars garage. Pengarna för att bygga datorn fick de ihop genom att Steve Jobs sålde sin Volkswagenbuss och Steve Wozniak sålde sin miniräknare från HP. Tillsammans lyckades de skrapa ihop 1 750 dollar.

Samma år grundade de tillsammans Apple Computer Co. Idén till företagsnamnet fick Steve Jobs efter att ha sommarjobbat på en fruktträdgård i Oregon. Ett år senare bytte företaget namn till Apple computer Inc. Apples andra dator, Apple II, blev en stor framgång och sålde för 139 miljoner dollar under åren 1977 till 1979.

1984 släppte Apple den då revolutionerande Macintosh-datorn som hade ett grafiskt gränssnitt. Den första Macinstosh-datorn hade en 32-bitars processor och 128 kilobyte arbetsminne. En mycket avancerad dator vid tidpunkten och datorn blev en succé med över 400 000 sålda datorer under det första året.

1985 rök Steve Jobs ihop med Apples dåvarande vd, John Sculley, som tidigare var vd för Pepsi. Bråket med John Sculley resulterade i en kupp mot Steve Jobs som slutade med att han valde att lämna Apple. Han lämnade företaget han grundat med en nettoförmögenhet på 150 miljoner dollar och startade Next Computer. Next Computer lyckades aldrig nå några större framgångar, men det planterade fröna för Apples framtida framgångar vad gäller både hårdvara och mjukvara.

Förutom att starta Next Computer köpte Steve Jobs produktionsbolaget Pixar från George Lucas för tio miljoner dollar. Han använde sedan sina datorer från Next Computer för att skapa animerade filmer med hjälp av datorer. 1995 släppte Pixar tillsammans med Disney den första långfilmen som någonsin skapats helt med hjälp av datorer, Toy Story. Framgången var enorm.

Tillbaka till Apple

1996 återvände Steve Jobs till ett problemdrabbat Apple. Företaget hade köpt Next Computer från honom och han tillsattes som tillfällig vd 1997. 2001 lanserade han iPod och tog även över rollen som vd på heltid för Apple. Samma år visade han upp PowerMac G5, världens första 64-bitars bordsdator.

År 2005 meddelade Steve Jobs att Apple slutar använda Motorolas processorer i sina datorer för att istället satsa på Intel. Ett år senare släppte nya modeller av Apple MacBook Pro och iMac med Intel-processorer.

I januari 2007 lanserade Steve Jobs den första modellen av iPhone. Resten är historia.

Steve Jobs lämnar efter sig sin fru Laurene och fyra barn. Hans familj meddelade i ett uttalande till Wall Street Journal att Steve avled fridfullt i sitt hem omgiven av sin familj.

steve jobs dödsruna

IDG News