Med iPhone 4s introducerar Apple en ny central funktion i iOS: Siri, den personliga, röststyrda, assistenten. Siri använder tekniken som från början utvecklades av företaget med samma namn som köptes av Apples förra våren, och går ut på att tolka ditt vanliga språk och ”förstå” vad det är du är ute efter, utifrån såväl logiken i talet som dina användarmönster.

Med Siri kommer du helt enkelt kunna hålla inne hemknappen och ge röstkommandon som ”what’s the weather like today?”, ”how is the OMX 30 doing today?”, ”find a good seafood restaurant in Stockholm” och liknande.

Dessutom kan du svara på inkomna meddelanden, och utifrån dina svar utföra vidare handlingar. Till exempel kan du frågan ”lunch på fredag?” först kolla upp om du är fri för en lunch, sedan svara ”reply ok” och till sist låta Siri automatiskt boka in den lunchen i din kalender.

Att vi skrivit ut kommandona du ger på engelska beror på att Siri än så länge fungerar på just engelska, samt på tyska och franska.

Siri befinner sig än så länge i vad Apple kallar en betaversion, vilket till skillnad från Googles användande av ordet brukar betyda att det faktiskt rör sig om ett rätt ofärdigt skick.