Som väntat kunde Apple i kväll presentera iPhone 4S, en upphottad variant av iPhone 4. S:et står för ”speed”, något som förklaras med att man nu använder sig av en blixtsnabb dubbelkärnig A5-processor.

Grafiken i den nya mobilen sägs vara uppemot sju gånger så snabb som i föregångaren, något som lär innebära att vi får se betydligt mer kraftfulla spel på App Store. För att visa på kraften i iPhone 4S förhandsvisades spelet Infinity Blade 2 som är tänkt att släppas den 1 december.


Ingen ny design, men väl nytt innehåll.

En annan nyhet är att man förbättrat antennerna, något som ska innebära bättre samtalskvalitet och färre tappade samtal. Som förväntat är iPhone 4S även kompatibel med såväl 3G- som cdma-nät. Därmed kan samma mobil användas i större delen av världen.

Vad gäller överföringshastigheten är det HSDPA på uppemot 14,4 megabit per sekund för nerladdningar som gäller. (Gamla iPhone 4 har maximalt 7,2 mbps som jämförelse).

Vidare är den inbyggda kameran numera på åtta megapixlar (3264x2448), något som vi haft på känn under lång tid. Tack vare en ny sensor släpper kameran in 73 procent mer ljus än tidigare, något som ska borga för bättre bilder. I övrigt erbjuds Hybrid IR-filter, ansiktsigenkänning, 26 procent bättre vitbalans och 30 procent högre skärpa. Plus att det nu ska gå betydligt fortare att ta bilder (1,1 sekund för den första bilden och 0,5 sekunder för nästa).


Kameran i iPhone 4S ska vara mycket bättre än i tidigare modeller.

Ser man till video kan man spela in filmer i 1080p (full-HD). Mobilen har även inbyggd bildstabilisering och reducering av oljud.

Den stora nyheten var annars Siri, Apples nya mjukvara för röststyrning. Tillsammans med iOS 5.0, molntjänsten iCloud och de två nya apparna Cards och Find My Friends är tanken att vi ska få en helt ny användarupplevelse.

Nedan ser vi en film som visar vad Siri handlar om:

Batteritiden för iPhone 4S är 8 timmar för 3G-samtal och 14 timmar för 2G-samtal. Vill man surfa räcker batteriet i 9 timmar om man använder wifi och 6 om man använder 3G-nätet. Batteritiden vid filmtittande är 10 timmar, medan motsvarande siffra för musiklyssnande är 40 timmar.

iPhone 4S kommer att erbjudas i svart respektive vitt samt i storlekarna 16, 32 och 64 gigabyte. Mobilen kommer att börja säljas i USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Japan den 14 oktober och i ytterligare 22 länder (däribland Sverige, Finland, Norge och Danmark) den 28 oktober. Prislappen kommer i stort sett att bli densamma som för nuvarande modeller.

För att locka budgetkunderna kommer det även gå att köpa de gamla modellerna iPhone 3GS och iPhone 4 (med lagringsutrymme på 8 gigabyte) till ett reducerat pris. (Olåsta kostar de 3 495 respektive 4 795 kronor på Apple Store).

Mer information om iPhone 4S finns på Apples webbplats (länk nedan).

Uppdatering 23.00:

Nu är det möjligt att se kvällens event i sin helhet. Klicka här!