Till skillnad från sin föregångare – som helt saknar kamera – är iPad 2 ­bestyckad med två dito: En anmärkningsvärt låg­upplöst kamera för videosamtal och en ­kamera som duger för att filma, men som ger ett tveksamt resultat vid fotografering. Att filma med iPad och omedelbart redigera materialet i iMovie på iPad fungerar utmärkt för den som inte räds att bli ertappad med att springa runt och filma med en stor iPad i händerna. I annat fall återstår bara ett alternativ – att importera filmer till iMovie.

Sagt och gjort, skulle man kunna tro. Men det här visar sig snabbt vara ett typexempel på hur makalöst krångligt det kan vara i Apples värld ibland. Vi börjar med att koppla ihop iPad med Macen och föra över några filmklipp via iTunes.

Svårt hitta filmerna
Filmerna lägger sig prydligt i appen ”videor”, och ser bra ut då vi spelar upp dem. Men då vi öppnar iMovie kan vi bara se de filmer som ligger i appen ”bilder”, och bland dessa hittar vi inte de filmer vi just har tankat över till iPaden.

De filmer vi har importerat filmades ursprungligen med en iPhone 4, tankades in i en Mac, redigerades i iMovie och exporterades i ett format som enligt iMovie accepteras av iPad. Det minsta man kan begära av ett iPhone-­filmklipp som aldrig har varit utanför en Apple-produkt – som dessutom har exporterats till ett iPad-vänligt format – är att det ska vara kompatibelt med iMovie på iPad. Men efter ett par timmars försök att konvertera och importera materialet till iMovie tvingas vi söka hjälp på allehanda forum på nätet då Apples egen support inte ger någon vidare förklaring till problemet. Ganska snart går det upp för oss att de enda filmer som går att ­importera på detta sätt är filmer som har filmats med en iPhone 4 eller en iPod Touch 4, tankats in i iTunes på datorn och därefter synkroniserats in i iPaden.

  • Pedagogiska symboler guidar dig då du ska lägga till nytt material i filmen.

Diskussions­forumen är också fulla av besvikna iPad 2-­ägare som har köpt ett iPad Camera Connection Kit (279 kronor) och förutsatt att de ska kunna föra över filmer från sina kameror och enkelt kunna redigera dessa utan att behöva släpa med sig en dator. De flesta verkar minst sagt missnöjda med resultatet.

Bra investering om du ska filma
Har du däremot för avsikt att filma med din iPad och redigera i iMovie på iPaden är dina 38 kronor bättre investerade. Öppna appen och klicka på ”+” för att starta ett nytt projekt. Uppe i vänstra hörnet ser du de eventuella filmklipp som finns tillgängliga i biblioteket.
Då du klickar på ett av filmklippen dyker det upp en pil på klippet. Klickar du på pilen hoppar klippet ner till tidslinjen som visar alla objekt i din film i tidsordning från vänster till höger. Innan du klickar på pilen kan du prova att korta ner klippet, genom att med fingret minska storleken på den gula boxen runt klippet. Knappen ”ångra” låter dig alltid backa ett eller flera steg i processen, så du behöver inte oroa dig för att experimentera för mycket.

Då du har lagt till flera filmklipp kan du fortfarande enkelt redigera genom att ­dubbelklicka på klippet i fråga. Du får nu ­möjlighet att plocka bort hela filmklippet igen, lägga till en snygg text eller ändra ljudvolymen på klippet. Du kan när som helst trycka på play-knappen och se hur textanimationer och andra effekter beter sig. Klicka på kugghjulet i övre högra hörnet och välj ett annat tema om du inte är nöjd med texteffekterna. Här får du också möjlighet att välja temamusik till din film som lägger sig som en grön kloss i tidslinjen.

  • Lägg till en snygg text till din video.

Genom att klicka på symbolen som ser ut som en ljudkurva gör du ljudkurvorna synliga. På så sätt blir det lättare att se var i tidslinjen olika ljud befinner sig, och genom att klicka på själva ljudkurvan kan du ställa in volymen för detta spår separat, eller helt radera ljudet från ditt projekt. Ett ljud kan inte placeras där det inte finns någon video eller fotografi i ljudkurvan, men i övrigt kan du genom att först markera ljudspåret flytta runt eller ­korta ner det. Mikrofonsymbolen längst till höger låter dig spela in en speakerröst med iPads mikrofon, som är placerad i mitten av iPads ovankant.

När du känner dig färdig med projektet klickar du på ”Mina projekt” högst upp på skärmen. Här ser du ditt eller dina projekt på en filmposters på tegelväggen och får möjlighet att ändra projektens namn på skylten ovanför. Du kan nu påbörja ett helt nytt projekt, spela upp det valda projektet i helskärm eller exportera ditt projekt direkt till iPadens kamerarulle, Youtube, Facebook, Vimeo eller CNN iReport. Du kan även exportera projektet till iTunes för att importera det till din dator.

Sammanfattning
iMovie gör iPad 2 till en väldigt osmidig ­videokamera med ett smidigt, inbyggt filmredigeringsprogram.

Att importera filmer från en annan enhet är dock mer eller mindre uteslutet, om du inte är beredd att ägna mycket tid åt att få det hela att fungera. Läs på ordentligt innan du skaffar ett iPad Camera Connection Kit i hopp om att iMovie ska acceptera filmerna från din kamera.

Faktra: iMovie för iPad

Version: 1.2.1.
Pris: 38 kronor


Praktiskt, snyggt och lättanvänt redigeringsverktyg.


Inkompatibel med så gott som alla andra filmfiler.

Betyg: 

Fakta

Apples proffsprogram för filmredigering har länge varit Final Cut. Programmet används flitigt i tv- och reklambranschen. Den 21 juni släppte Apple vad man kallar för en uppgradering av Final Cut Pro, under namnet Final Cut Pro X. Programmet liknar mer en uppgradering av iMovie, vilket Apple har fått massiv kritik för. Inte minst bland kommentarerna på App Store för Mac, där du kan köpa programmet för 2 299 kronor.