Även om det alltid förekommer rykten kring Apples produkter har det varit osedvanligt många påståenden om femte generationens iPhone under året som gått. Förutom iOS 5.0 och den nya molntjänsten iCloud tycks ju ingenting vara ristat i sten. Inte ens namnet är givet, även om vi för enkelhets skull valt "iPhone 5" i den här artikeln.

Om vi börjar med den mest troliga nyheten lär det bli tal om en dubbelkärnig Apple A5 på 1,0 gigahertz. Processorn används redan i iPad 2, så det vore minst sagt konstigt om den inte dök upp även i nästa iPhone.


Apple A5 finns i nuläget endast i iPad 2, men lär dyka upp även i iPhone. I så fall bjuds vi även på grafikkretsen SGX 543MP2.

Mängden arbetsminne blir antingen 512 megabyte eller en gigabyte. Det som talar för det sistnämnda är Assistant som tros bli det stora lockbetet för nya kunder. Enligt uppgift kräver nämligen röststyrningsmjukvaran rejält med minne.

Så här tros Assistant fungera:

Går vi vidare till lagringsutrymmet har Apple envisats med att erbjuda 16 eller 32 gigabyte under flera års tid. Många hoppas därför på 64 gigabyte i toppmodellen av iPhone 5, något som onekligen skulle vara bra för att få plats med fler appar, låtar, filmer och bilder. Mer lagringsutrymme skulle även kunna vara ett sätt att få användare av iPhone 4 att vilja uppgradera så snart som möjligt.


Förhoppningsvis får vi se en toppmodell på 64 gigabyte den här gången.

Näst på tur står en kamera på åtta megapixlar. På den här punkten tycks alla ryktessajter vara överens, även om det förekommer olika uppgifter om vilka som står bakom denna komponent (Sony eller Omnivision). Det kan i sammanhanget även nämnas att det ryktats om en ny placering av blixten.


Blixten kan komma att få en ny placering (längst till höger på bilden).

Ett frågetecken är huruvida den inbyggda kameran kommer att kunna spela in filmer i full-hd (1080p) eller ej. Version 5 av iOS kommer kunna spela upp filmer i full-hd, så det vore konstigt om man inte även kunde spela in i den upplösningen.

Även om många hoppas på 4G-stöd lär detta inte bli aktuellt riktigt än. Mer troligt är stöd för HSPA+, något som skulle innebära överföringshastigheter på uppemot 21 megabit per sekund. (Nuvarande iPhone har som jämförelse en maximal överföringshastighet på 7,2 megabit per sekund).


Enligt den kinesiska operatören China Unicom kommer iPhone 5 att stödja HSPA+.

Kunder i USA kommer troligtvis även kunna glädja sig åt att den nya iPhone-modellen fungerar i såväl gsm- som cdma-nät. Det enda som krävs är att Apple aktiverar en funktion i Qualcomm MDM6600, en krets som för övrigt redan finns i cdma-modellen av iPhone 4.

Något som fått mycket uppmärksamhet på sistone är ”near field communication” (nfc), en teknik som bland annat gör det enklare att använda mobilen som plånbok. Apple har bevisligen intresserat sig för tekniken, men något säger oss att det inte är dags för nfc i Apples mobiler riktigt än. (Troligtvis vill man avvakta och se responsen på Google Wallet först).


Det kommer nog att dröja ett tag till innan vi kan använda iPhone som plånbok.

Ett stort frågetecken är om Apple kommer att anpassa sig till EU:s regler om en standardiserad mobilladdare, något som i så fall innebär att vi får se micro-usb i nästa iPhone. Apple har skrivit under ett så kallat ”Memorandum of Understanding”, men man har på inget vis förbundit sig till att använda micro-usb redan nu.


EU vill att alla mobilladdare ska baseras på micro-usb. Frågan är om Apple vill det.

När det gäller designen tyder det mesta på att det inte blir några större förändringar jämfört med iPhone 4. Det har visserligen spekulerats om en baksida av aluminium eller plast, men Apple tycks föredra glas i nuläget. (Kanske för att värna om alla fodraltillverkare?).


Nej, någon baksida av aluminium lär vi inte få se.

Fram tills nyligen var de flesta bedömare ense om att Apple skulle göra själva skärmen något större (3,7 i stället för 3,5 tum), något som skulle kunna åstadkommas genom att minska den svarta ramen. Men nu pekar mycket på att skärmen behåller sin nuvarande storlek.


"Läckta" ritningar gav stöd för tanken på en något större skärm.

Vad gäller prisnivån lär iPhone 5 kosta ungefär lika mycket som iPhone 4 gör i dag. Apple ger sig som bekant ogärna in i priskrig, särskilt som företagets produkter säljer som smör i vilket fall som helst. Möjligtvis släpps en budgetmodell av iPhone 4 för att locka personer med en något tunnare plånbok.

I morgon kväll får vi svart på vitt vad iPhone 5 (eller iPhone 4S) kommer att erbjuda. Välkomna till MacWorlds livebevakning med start 19.00!