Tips: Våra 10 favorittillägg till webbläsaren

Med tusentals tillägg till de olika webbläsarna kan det vara svårt att veta var du ska börja. Vilka är egentligen värda att installera? Vi tipsar om tio tillägg som gör surfandet roligare och mer effektivt.

ClickToFlash – Safari
När vi frågade forumiterna på macworld.se var ClickToFlash det mest populära tillägget. Detta är inte så konstigt eftersom tillägget blockerar flash-material automatiskt, och därigenom snabbar upp surfandet. Det blockerade materialet kan visas genom ett klick på ersättningsbilden.

AdBlock Plus – Chrome, Firefox
I likhet med Safari-favoriten ClickToFlash plockar det omåttligt populära AdBlock Plus helt sonika bort annonser från de sidor du besöker. Genom filter kan du lägga till nya sajter automatiskt, och genom så kallade vitlistor kan du välja vilka sajter som ska undantas från tillägget.

Tree Style Tab – Firefox
Genom att placera flikarna i webbläsarens sidokolumn befriar Tree Style Tab värdefull vertikal skärmyta. Det är extra hjälpsamt på mindre skärmar där skrollandet minimeras, och med en hierarkisk struktur och massor av inställningar är det här tillägget ett måste i din Firefox-utrustade Macbook.

Yoono – Firefox, Chrome
Yoono låter dig lägga till och hantera 13 olika sociala nätverk genom en utfällbar kolumn i webbläsaren. Det här är en bra kompromiss för Facebook- och Twitter-missbrukare som inte är beredda att ta steget till RockMelt, men det ska dock sägas att Yoono är bättre i Firefox än i Chrome.

Cooliris – Safari (via ­cooliris.com), Firefox
Cooliris låter dig scrolla och zooma i eleganta 3D-bildspel på Facebook och i ­Googles bildsök. Tillägget är egentligen för resurskrävande för att fungera som en praktisk ersättning av vanliga bildspel, men det är en snygg teknikdemonstration med ordentlig wow-faktor.

Panic­Button – Chrome, Safari, Opera
Överväldigad av alla flikar i webbläsaren? Det här tillägget gömmer undan dessa med en knapptryckning. Ännu en knapptryckning återskapar dem (men notera att flikarna måste laddas på nytt). PanicButton har ett gott minne, och fungerar även om du stänger av webbläsaren med gömda flikar.

WOT – Firefox, Chrome, Safari, Opera
WOT (kort för Web of Trust) är ett tillägg som körs i bakgrunden och kontrollerar tillförlitligheten hos de sidor du besöker. Med hjälp av färgkodning (grönt är säkert, rött är osäkert) berättar WOT om risker för phishing och annat skumt i sökresultat, på webb­sidor och vid transaktioner.

Mail Checker Plus for Google Mail – Chrome
Med Mail Checker är du alltid bara ett klick från ditt Gmail-konto. Tillägget plingar till när det kommer nya brev. Du kan sedan läsa mejlet direkt från tillägget eller markera det som skräppost. Liknande tjänster finns även till konkurrenterna – sök bara efter Gmail i tilläggsbiblioteken.

Feedly – Chrome, Safari, Firefox
Feedly är inte det mest effektiva sättet att ­hantera dina rss-feeds genom webbläsaren – men det är definitivt det ­snyggaste. Med ett klick på tilläggs-ikonen kopplas du till Feedlys presentation av ditt Google Reader-flöde, som är avsevärt tjusigare än Googles dystra design.

iReader – Chrome, Firefox
Det svåraste med att desertera från Safari är att lämna funktionen ”Läsare” – den magiska knapp i adressfältet som omvandlar plottriga artiklar till lättlästa texter utan störande moment. Med iReader – som skapar en snarlik funkion i Chrome och Firefox – blir bytet avsevärt lättare.