Rond 1 – vem är snabbast?

En bra webbläsare är en snabb webbläsare. Åtminstone om man ska tro på de företag som utvecklar programmen och gärna skryter vitt och brett om att just deras produkt är kvickast på webben. Men alla kan inte vara bäst – vi har testat våra fem webbläsare för att se vilken som är snabbast.


Nya Safari 5.1 gör ett hyggligt resultat i Peacekeeper (bilden), men imponerar föga i de andra hastighetstesterna.

Att finna tillförlitliga metoder för att mäta webbläsarnas hastighet är en notoriskt knepig uppgift. Eftersom snart sagt varje webbläsartillverkare har egna så kallade benchmarks – specialverktyg som mäter webbläsarnas prestanda – kan det vara svårt att veta hur meningsfulla resultaten faktiskt är. Att till exempel Chrome och Chromium-­baserade RockMelt vinner i Googles benchmark V8 är knappast överraskande eftersom V8 mäter med Googles goda minne.

För att komma runt problemet och göra bedömningen så rättvis som möjligt har vi valt att köra de fem webbläsarna genom fyra benchmarks; Kraken från Mozilla, V8 från Google, Sunspider från WebKit (en så kallad renderingsmotor utvecklad av bland andra Apple och Google) och den fristående Peacekeeper. De fyra testerna mäter tillsammans Javascript-hantering och andra faktorer som påverkar surfhastigheten. Vi har utfört alla tester på en iMac 3,06 GHz Intel Core Duo 4 GB under OS X Lion. Inga program utöver den testade webbläsaren har körts, och externa tilläggsprogram i webbläsarna har varit av­aktiverade. Resultaten har sedan räknats ­samman.

Betyder detta ett komplett tillförlitligt resultat som kan ta död på alla diskussioner kring webbläsarhastighet? Nej, något sådant står dessvärre inte att finna. Men det är en bra fingervisning för fartdårar som vill snabba upp livet på webben.

Chrome 5 poäng
Firefox 4 poäng
Opera 3 poäng
RockMelt 3 poäng
Safari 1 poäng

Resultat
Det tydligaste resultatet av testerna är att Chrome sopar banan med konkurrenterna – Googles kvicka webbläsare lyckas till och med knipa åt sig förstaplaceringen i Mozillas hastighetstest Kraken. Mozillas eget Firefox 5 slipper dock skamvrån tack vare andraplaceringen, och det är värt att notera att Firefox 5 presterar bättre än vad Firefox 4 gjorde vid samma tester. Opera och RockMelt får samsas om bronspallen, vilket RockMelt-utvecklarna ska vara nöjda med då deras senaste version inte klarar av att slutföra Peacekeeper (trots att en tidigare version av webbläsaren fixade testet med bravur). Jumboplatsen tillfaller Safari som får se sig omsprungen av konkurrenterna. Den nya Safari-version som släpptes med OS X Lion lyckas inte förändra det faktum att Apples webbläsare är slöast i sällskapet.

Fyra hastighetstester

[diagram]