Artikeln publicerades i MacWorld nummer 8 2011. Sedan dess har Firefox 6 och Chrome 13 släppts, men skillnaderna är små. Du kan läsa mer om nyheterna i Firefox 6 eller Chrome 13.

I webbens begynnelse fanns Mosaic. Det ikoniska programmet från cyberpionjärerna på amerikanska NCSA var 1993 den första grafiska webbläsaren som fick en betydande spridning bland vanliga användare. Med tiden övergick Mosaic i privat regi, och en ny utgåva döptes till Netscape – ett namn som bör klinga välbekant för alla som vågade sig ut på webben i mitten av 90-talet. Efter några år som herre på täppan blev konkurrensen från Microsofts Internet Explorer för stor. Användarnas kärleksaffär med Netscape tog slut lika snabbt som den hade börjat, och den en gång tongivande webbläsaren är i dag ett minne blott.

Microsofts dominans på webben hade inletts, men företaget vägrade att ta lärdom av Netscapes korta öde.

När BBC i maj 2005 frågade Bill Gates om hotet från den då färska webbläsaren Firefox (vars tillkomst kan spåras i rakt nedstigande led till Netscape genom skaparna Mozilla) svarade Microsoft-grundaren att han hade ”lekt lite” med den nya konkurrenten. ”Men det är bara ännu en webbläsare i mängden, och Internet Explorer är bättre”, konstaterade Gates.

Kampen hårdnar
Sedan Gates uttalande har Firefox skördat enorma framgångar – och en tredjedel av marknaden. De senaste åren har dessutom gett upphov till ytterligare en seriös utmanare till Explorers tron. Googles webbläsare Chrome har stulit miljontals surfares hjärtan med en avskalad design och blixtsnabb surfupp­levelse. Och samtidigt som kampen mellan webb­läsarna intensifieras har Google åtagit sig att rita om hela webblandskapet. Datorer utrustade med Chrome OS – ett minimalistiskt operativsystem byggt kring webbläsaren – nådde den amerikanska marknaden under sommaren 2011. Om Googles framgångar med den mobila plattformen Android kan användas som en fingervisning lär konkurrenterna ­svettas ymnigt just nu.

Och Safari? Apples webbläsare fortsätter att vara den i särklass minsta av de fyra största webbläsarna. För många Mac-användare är Safari fortfarande den naturliga vägen till ­webben – precis som den förinstallerade ­Internet Explorer är slentrianvalet för många Windows-användare – men i statistiken är Apples webbläsare relativt orörlig.

Så används webbläsarna
Enligt globala siffror över webbläsaranvändning från W3counter och Statcounter har det senaste året inneburit en nedgång för Firefox och en uppgång för Safari. Det är inga dramatiska förändringar, men två andra tendenser är desto tydligare i mätningarna: Jätten ­Internet Explorer, som i juni 2010 ägde ungefär halva marknaden, har rasat omkring tio procentenheter på ett år. Samtidigt har ­Chrome skjutit i höjden, Googles webbläsare används i skrivande stund av 18-20 procent av webb-besökarna (beroende på vilken av mätningarna man vill tro på) – en dubblering sedan samma period förra året. Siffrorna för Sverige är snarlika de globala.

Vilken webbläsare borde DU använda?
Webbläsare är en färskvara, och användarnas lojalitet är flyktig, och om webbens korta historia har visat oss någonting så är det att framtiden är omöjlig att sia om. Vad samtiden erbjuder är lyckligtvis lättare ta reda på. Vi har testat de senaste publika versionerna (juli 2011) av fem webbläsare till Mac: Apples ­Safari, Googles Chrome, Mozillas Firefox, norska Opera och uppstickaren RockMelt. Läs vårt test för att se om det är dags att byta webb­läsare.

Webbläsaranvändning – så är det fördelat

Här är webbläsarna som vi testar

Chrome 12
Snabb surf och ­minimalistisk design är Chromes ledord, och ­efter knappt tre år på marknaden har webbläsaren tagit en betryggande tredje­placering. Chrome satsar mycket på webb-appar, och de ­senaste versionerna stöder tal-igenkänning.

Firefox 5
Världens näst största webb­läsare gjorde raketkarriär, men har ­tappat användare på ­senare år. Firefox 5 påminner mycket om föregångaren, men har även ­några ­nyheter under huven – bland annat ökad säkerhet och bättre stöd för standarder.

Opera 11.5
Norska Opera har rötter som sträcker sig till mitten av 90-­talet, och har genom åren varit stil­bildande med webbläsare till ­både dator och mobiltelefon. ­Opera har en trogen skara användare som värderar de många inbyggda funktionerna.

RockMelt 0.9
Uppstickaren i sällskapet är ­baserad på Googles öppna källkod ­Chromium. Smart integrering av Facebook och andra sociala nätverk gör RockMelt intressant, men det här är fortfarande en färsk webbläsare med några barnsjukdomar.

Safari 5.1
Apples Safari är förstahandsvalet för många Mac-­användare (och ett fåtal ­Windows-surfare). I Safari 5.1 som skeppas med OS X Lion har Apple bland annat satsat på en smart funktion som sparar texter för senare läsning.