Tjänster som Groupon talas det mycket om i den mobila webbranschen, men nu kommer en svensk uppstickare som har en lite annorlunda infallsvinkel. Istället för att många köper en tjänst till rabatterat pris bygger Wrapp på att användarna skickar presentkort till varandra.

En del av presentkorten blir gratis, andra kostar en slant. Men när ett presentkort väl skickats meddelas det också på Facebook, och då har andra möjligheten att pitcha in och höja värdet på gåvan.


Hjalmar Winbladh, vd och Andreas Ehn, teknikchef.

En av grundarna är Andreas Ehn, som var med och startade Spotify där han även var teknikchef fram till 2009. Han har samma titel nu på Wrapp och berättar att de arbetat med projektet i ungefär ett år. Nu drar de igång med Sverige som pilotland.

– Sverige är en testmarknad där vi ska testa produkten och sedan vill vi gå snabbt vidare i resten av världen. Vi vill se om det fungerar, om det är en rolig modell och en rolig applikation, säger Andreas Ehn.

Om testperioden faller väl ut så är planen att rulla ut tjänsten internationellt redan under hösten. Först ut blir då Storbritannien och Tyskland och därefter resten av västeuropa.

Affärsmodellen finns på plats och bygger på att Wrapp drar in folk till butikerna samt att en procent tas ut på de presentkort som kostar pengar.

– Vi driver trafik till affärerna sedan får vi betalt om någon står i butiken och läser in presentkortet. Det kostar ingenting för näringsidkaren om ingen använder presentkortet.

Förutom Andreas Ehn har företaget med sig flera andra kända namn från it-branschen. Vd är Hjalmar Winbladh som var med och startade Sendit på 90-talet, ett företag som såldes till Microsoft för 1,3 miljarder kronor. Han ligger även bakom telkomoperatören Rebtel.

Säljchefen är Aage Reerslev och det var från hans tidigare bolag Squace, som också satsade på digitala kuponger, som fröet till Wrapp kom från.

– Hjalmar och jag träffade honom för att se om han behövde input, därifrån kom idén till det som skulle bli Wrap.

Vi på MacWorld noterar också att Max Rudberg står för formen i appen. Du kanske har sett hans tidigare arbete då han designade ikonen till vår iPhone-app.

Wrapp på App Store