Ibland är det ditt eget fel att dina hårddiskar får kaosteorin att framstå som sansad. ­Gamla filmfiler, utdaterade musikmixar, påbörjade projekt i nu utdaterade program – här och där på din hårddisk ligger stora oanvända filer och skräpar. Det kan även handla om program som installerat demo-filer, eller bibliotek med exempel och kurser som du inte längre behöver. Att hitta onödigt innehåll med hjälp av Finder, ditt pekdon och dina två ögon är ett väldigt tidsödande projekt som sannolikt slutar med att du ger upp rätt snart.

Verktyg som ger dig överblick på filer och filtyper i din dator och externa lagringsplatser finns det dock gott om, och de har funnits i många år. Det som gör att applikationen Daisy­disk står ut från mängden är hur programmet presenterar ditt digitala innehåll. Snyggt, snabbt och överskådligt. Det som ­annars är aptrist blir i stället ett rätt roligt utforskande av allt du har lagrat genom åren. Naturligtvis passar du på och slänger gammalt digitalt bråte när du kollar in dina lagringsmedia.

Daisy disk hittar du här: daisydiskapp.com

Välj disk
När du har laddat ned, packat upp och startat Daisydisk 2 möts du av ett startfönster där du ser alla dina aktiva diskar, hur mycket utrymme det finns kvar på dem, hur mycket som finns lagrat samt varje individuell disks lagringskapacitet. Förslagsvis väljer du att inspektera något av de lagringsmedier som har minst utrymme kvar i syfte att göra lite plats på dem. Du gör ditt val i rullgardinsmenyn längst ut till höger.

Starta scanning
Nu startar programmet en avsökning av den hårddisk, eller det minne, som du valde i det förra momentet. Själva scanningen tar en liten stund, strax under fem minuter för en hårddisk med en lagringskapacitet på 500 gb. När avsökningen är klar presenteras du en futuristisk tårtbitsgrafik som visar innehållet på disken i stora drag. Storleken och innehållskategorierna sorteras fallande i kolumnen längst upp till höger.

Kolla närmare
Genom att enkelklicka på en sektion i matrisen visas dess innehåll i kolumnen uppe till höger. Här kikar vi ned i foldern ”Application support” i Biblioteksmappen och finner att foldrarna för Garageband och Logic tar upp mest plats på hårddisken. Om du klickar på sista raden ”…smaller objects… får du en ännu mer detaljerad vy av det aktuella innehållet i den sektion du har valt att kika på för tillfället.

Ta bort bråte
Eftersom det inte är tillrådigt att ta bort filer ur ”Application support”-foldern hur som helst har vi klickat iväg till Logic-foldern som finns i huvudfoldern ”Musik”. Här finner vi en del skräp, bland annat en mix som finns både i molntjänsten Soundcloud och finns bränd på otaliga cd-skivor. Originalet är dessutom säkerhetskopierat till externa hårddiskar. Dra filnamnet från kolumnen ned till den runda knappen i nedre vänstra hörnet.

Släng skräpet
För att göra städprocessen lite kvickare behöver du inte radera en fil i taget, utan kan samla filer på hög innan du tar bort dem. Du kan dessutom addera filer som ska kastas från olika sektioner. Däremot bör du tänka efter innan du kastar en fil eftersom den sedan är borta för alltid. När du trycker på ”Erase” får du några sekunders gastkramande nedräkning som betänketid att bestämma om du vill behålla filerna. Tryck då ”Stop”.

Dags för nästa
Vi lyckades på några minuter frigöra nästa tio gigabyte lagringsutrymme – och det var på bara en enda hårdisk. Nu är det med andra ord dags att fortsätta utforska nästa hårddisk, och nästa, och nästa … Observera att Daisydisk 2 fungerar med olika sorters lagrings- och minnesmedia, bara de är monterade och aktiva när du startar applikationen. Lycka till med vårstädningen av dina diskars mörkaste utrymmen!