Nyheten om att Steve Jobs lämnas posten som vd för Apple har dragit som en löpeld på internet. En av anledningarna till uppmärksamheten är att han är en ikonisk förebild för miljoner entreprenörer, studenter och användare världen över.

Vi ställde oss därför frågan vilka förebilder Steve Jobs har. Vilka personer har varit en inspiration som fått honom att gå så långt som han gjort. Här följer några av de personer Steve Jobs nämnt under årens lopp, och som gjort djupa intryck på honom.

Edwin Land

I en intervju med tidningen Playboy 1985 uppger en 29 år gammal Steve Jobs att uppfinnaren Edwin Land hör till en av hans stora förebilder.

Edwin Land uppfann en kamera som kunde framkalla bilder i samma stund som de togs. Något som vid tidpunkten ansågs vara omöjligt. Hans upptäckt ledde till skapandet av Polaroidkameran och företaget Polaroid.

Likt Steve Jobs fick Edwin Land mer eller mindre sparken från sitt eget företag efter att styrelsen bett honom att lämna in sin avskedsansökan. Steve Jobs fick även möjlighet att träffa sin förebild och de båda spenderade en hel dag tillsammans, något som han såg som en höjdpunkt i sitt liv.

– Edwin Land var en riktig bråkstake revolutionär. Han hoppade av sina studier vid Harvard och startade Polaroid. Han var inte bara en av de största uppfinnarna någonsin, han såg även hur man blandar konst, vetenskap och affärer, säger Steve Jobs i intervjun med Playboy 1985.

Både Steve Jobs och Edwin Land hävdade att de inte uppfann några produkter. Enligt dem själva fanns uppfinningarna där hela tiden, de bara väntade på att bli upptäckta och materialiserade.

Ross Perot

ross perot steve jobsDen amerikanska företagsmannen Ross Perot var även en stor inspiration för Steve Jobs och de båda blev mycket nära vänner. Ross Perot var en entreprenör som startade företaget EDS (Electronic Data Systems).

Efter att Steve Jobs fick sparken från Apple ställde Ross Perot upp med 20 miljoner dollar som en första investering i Steve Jobs nya projekt, NeXT, vilket gav honom 16 procent i företagets aktier och en plats i styrelsen.

Enligt Apples tidigare vd, John Sculley, var Ross Perot av samma kaliber som Steve Jobs, både hade idéer som de trodde kunde förändra världen.

Akio Morita

En annan av Steve Jobs största var Akio Morita, en japansk entreprenör som startade ett företag vid namn Sony. Enligt John Sculley var Steve Jobs så fascinerad av Akio Morita att han ville göra Apple till en amerikansk version av Sony.

Det som fångade Steve Jobs intresse för Akio Morita var hans unika förmåga att skapa produkter av hög kvalitet. Enligt John Scullet åkte Steve Jobs och besökte Akio Morita på Sonys fabriker vid flera tillfällen.

akio morita steve jobs

– Jag minns när Akio Morita gav mig och Steve ett första exemplar av Sony Walkman. Vi hade aldrig sett något liknande tidigare. Steve blev så fascinerad av den att han plockade isär den för att studera hur den var byggd, säger John Sculley i en intervju med Cult of Mac förra året.

Nolan Bushnell

Nolan Bushnell startade spelföretaget Atari vilket även var Steve Jobs första och enda arbetsgivare. Enligt Apples medgrundare, Steve Wozniak, såg Steve Jobs upp till Nolan Bushnell som en idol och gav honom inspiration att starta Apple. Enligt Steve Jobs är Nolan Bushnell spelindustrins förfader.

Andra personer som Steve Jobs haft som förebilder enligt webbplatsen Allaboutstevejobs.com:

  • Bob Dylan - Sångare
  • Ansel Adams - Fotograf
  • Kobun Chino Otogowa - Zenmästare
  • Thomas Edison - Amerikansk uppfinnare
  • Henry Ford - Biltillverkare
  • Andy Grove och Bob Noyce - Grundarna av Intel
  • Regis McKenna - Marknadsföringsguru på 70-talet
  • John Warnock - Uppfinnare på Xerox PARC