Steve Jobs avgång som vd för Apple kommer inte att påverka företagets planer de närmaste åren, men det kan innebära att Apple får problem att charma sina kunder i framtiden, förutspår en analytiker.

– Det råder ingen fara för Apple, och det kommer inte att ändras i det första taget. Apple vet var företaget står inför kommande stora produktlanseringar. Företaget har förlorat Steve Jobs konstnärlighet men ledningen vet i vilken riktning de ska gå, säger Ezra Gottheil på analysföretaget Technology Business Research.

Strax efter att Steve Jobs lämnat in sin avskedsansökan som vd för Apple tog styrelsen hans råd och valde in Tim Cook som ny vd. Tim Cook var tidigare operativ chef på Apple och agerade även som ställföreträdande vd under Steve Jobs frånvaro.

steve jobs avgång

Alla analytiker tror dock inte att Tim Cook kommer att kunna mantla Steve Jobs roll på Apple.

– Apple kommer att förändras utan Steve Jobs, det kommer att bli ett mycket annorlunda Apple, säger Rob Enderle på analysföretaget Enderle Group.

Steve Jobs grundade Apple 1976 tillsammans med Steve Wozniak. Efter ett styrelsebeslut 1985 avskedades Steve Jobs från Apple av företagets dåvarande vd, John Scully.

Efter några månader startade Steve Jobs företaget NeXT och ett operativsystem med samma namn. 1997 återvände Steve Jobs till ett sargat Apple som rådgivare och ställföreträdande vd. År 2000 utsågs han av Apples styrelse till vd för Apple.

Flera analytiker är överens om att Steve Jobs avgång kommer att påverka hur Apple marknadsförs och hur kunderna ser på företaget.

– I ett längre perspektiv kommer Apple inte kunna utföra de mirakel man lyckats med under Steve Jobs ledning, säger Ezra Gottheil.

Analytikern Rob Enderle instämmer.

– När ett företag förlorar en karismatisk ledare, likt när Thomas Watson slutade på IBM eller när Walt Disney gick bort, så förlorar företaget sin magi. Apple med Steve Jobs var magiskt, utan honom försvinner magin. Tim Cook är inte magisk, säger Rob Enderle.

Tim Cook ses av många som ett geni när det kommer till Apples operativa verksamhet, han anses dock inte vara en visionär likt Steve Jobs.

– Operativt sett är Tim Cook oslagbar. Men likt Microsofts vd, Steve Ballmer, har han inga visioner, säger Rob Enderle.

Både Rob Enderle och Ezra Gottheil håller med om att Steve Jobs avgång är ett stort nederlag för Apple.

– Det är slutet på en epok, säger Ezra Gottheil.

IDG News