Fixa bluetooth i din BMW

Trött på att behöva plugga in din iPhone med kablar när du sitter i bilen? Har du rätt kärra slipper du det. – med bluetooth får du en osynlig sladd som gör det enkelt att ringa och lyssna på musik. Vi har ­tittat närmare på funktionen i BMW:s modeller.

Om du funderar på en ny bil kan det vara en god idé att titta närmare på vad som erbjuds i form av anslutning av iPhone eller iPod. Som du har läst här bredvid erbjuder de flesta bilmärken några olika former av ihopkoppling, och bästa alternativet är naturligtvis bluetooth som gör att du slipper ta ut telefonen ur fickan.

BMW försöker hänga med i tekniksvängen. Alla modeller kan inte ge dig full funktionalitet, men helt utan blir du inte i någon bil. Vill du ha det bästa möjliga gäller det att du har den lite större plånboken med dig.

Något du däremot inte kan få ännu är en coverflow-liknande funktion som visar skriv­omslaget på skärmen. Vill du ha denna – och en del andra fräcka möjligheter – måste du tyvärr fortsätta att ansluta din telefon fysiskt. Något som dock kan vara väl värt besväret på lite längre resor.

Fast för vardagsbruk är den sladdlösa till­varon överlägsen, så har du en nyare BMW och ännu inte har anslutit din iPhone trådlöst är det bara att hänga med. Vi visar vägen.

Kontrollera dina möjligheter
Bluetoothfunktion ingår inte som standard i BMW:s olika modeller, så innan du kliver in i bilen måste du veta vad du kan göra. Klicka för ”Apple” och din iPhone-modell. På nästa sida väljer du vilket paket du fått bluetooth genom. Detta ger dig en lista över de funktioner du kan hantera.

Initiera uppkopplingen
Det första du måste göra för att faktiskt använda de olika möjligheterna är givetvis att få till uppkopplingen mellan telefon och bil. I BMW:s system går det att ha upp till fyra lurar konfigurerade på samma gång. Fler än så, och du får börja rensa bland användarna. För att lägga till en ny går du till menyvalet ”Telefon” under huvudmeny. Därifrån letar du dig vidare till ”Bluetooth”, som du finner allra längst ner i listan.

En bluetooth-länk
Nu är det dags att skapa själva länken. I din iPhone klickar du dig in under ”Inställningar”, följt av ”Allmänt”. Bland valen du nu får upp finns ”Bluetooth” som du klickar på. Börja med att slå på funktionen om den inte redan är i gång, och titta sedan i listan du ser. Om allt går som det ska kommer du att se texten ”BMW”, följt av fem siffror. Tryck på namnet och mata in en kod på både bil och telefon, exempelvis ”1234”.

Funktionsval
När kontakten är på plats får du välja vad du vill att telefonen ska användas till. Första valet är ”Telefoni”, och kryssar du för här kommer du att kunna använda iPhones grundfunktion i bilen. Vill du kunna surfa på ditt mobila bredband markerar du ”Dataöverföring”. Avslutningsvis kan du välja ”Audio” för att även kunna lyssna på musik som du har i telefonen. Gör dina val och klicka på ”OK” för att slutföra konfigurationen.

Ladda din telefonbok
För att göra det enklare att använda telefonidelen är det en god idé att ladda bilen med data från nallens adressbok. Klicka dig då tillbaka till ”Telefoni”-menyn och välj alternativet ”Telefonbok” där du startar funktionen så att den kommer att börja läsa informationen. När du sätter dig i bilen nästa gång kommer listan att uppdateras. Detta sker dock med fördröjning, och det kan ta ett litet tag innan du ser dina nya kontakter.

Läs MacWorld.se i bilen
Om du har ett abonnemang för data och tidigare kryssade för ­”Dataöverföring” kan du njuta av macworld.se även i bilen. Gå till ”BMW-tjänster” och vidare till ”Internet” så kommer en webbläsare att starta. Klicka i adressfältet och mata in din destination. Tyvärr är inmatningsmetoden inte den snabbaste, så kom ihåg att skapa ett bokmärke. Notera att funktionen kommer att stänga av musiken om du spelar den via bluetooth.