Billiga tillbehör till din iPod och iPhone

Även om du inte vill lägga ut några hundratusen kronor på en bil bestyckad med de senaste anslutningarna kan du få lite iPhone-glans i kärran.

Jabra Cruiser 2
Vill du ha högtalarfunktion för din iPhone i bilen ska du titta närmare på Jabras Cruiser 2. Denna oansenliga låda kan du endera lägga på en plan yta, eller klämma fast i solskyddet. När någon ringer får du uppläst vem – eller vilket nummer – det är. Sedan är det bara att svara och prata på.

Om du inte nöjer dig med den inbyggda högtalaren kan du låta den koppla upp sig mot bilens anläggning via en fm-sändare. När du inte använder telefonidelen kan du då strömma musik samma väg, och kommunikationen med telefonen sköts via bluetooth. Detta innebär att lösningen inte fungerar med alla iOS-enheter, utan primärt är byggd för iPhone. Ungefärligt pris: 930 kronor

Monster iCarPlay Cassette 800
Har du en gammal bandare kan detta vara ingången till den bilburna iOS-världen. Anslut din iPod till detta falska band som du kör in i stereon. Ljudet från spelaren kommer att skickas vidare via digitala tonhuvuden– och musiken strömmar ut ur dina högtalare.

I vanlig ordning skryter Monster med guldplätterade kontakter och fjäder­belastade kassetthuvuden, men sannolikt är din övriga utrustning inte redo för sådana finesser. Mer relevant är den 90 centimeter långa sladden som gör det möjligt att lägga din iPod på ett bra ställe i bilen. Ungefärligt pris: 220 kronor

Belkin Tunecast Universal
Det allra enklaste sättet att komma i gång med ljud i bilen är via en fm-sändare. Koppla bara in sladden i din telefon eller iPod, välj en frekvens och ställ in radion – så strömmar musik ut ur dina högtalare.

Belkin erbjuder en enkel version med bra fästanordning och möjlighet att ha två frekvenser förlagrade. Perfekt om du befinner dig i ett område där en radiostation överröstar sin spelare. Dessutom ingår en laddare för bilbruk. Ungefärligt pris: 210 kronor

Kensington LiquidAUX for iPhone and iPod
Att få musik i bilen är en sak – att kunna styra den en helt annan. Även om du kan köpa en sladd och bara plugga in i din iPod är det ofta vanskligt att byta musik. Med Kensingtons LiquidAUX slipper du dock detta problem. Du klämmer bara fast deras fjärrkontroll på ­ratten och väljer låtar att digga till med tummen.

Som namnet antyder måste du ha en AUX-ingång för att det ska fungera, men då lösningen använder en egen radiosignal och inte bluetooth fungerar det med de flesta spelare i Apples serie. En billaddare följer med paketet. Ungefärligt pris: 420 kronor

Dension Gateway 300
Om du vill efterlikna vad biltillverkarna erbjuder finns det – i vissa fall – en möjlighet att få denna önskan tillfredsställd. Dension har en serie produkter som låtsas vara en cd-växlare. På detta sätt kan du använda alla rattar och reglare, precis som för den inbyggda spelaren.

Installationen är relativt omständlig, och det fungerar bara på vissa modeller. Men i slutänden har du ett paket där du kan lägga din iPod i handskfacket och ha full kontroll från ratt eller stereo. Har du en cd-växlare du vill behålla inkopplad får du köpa till ett extra kit. Ungefärligt pris: 1 800 kronor

iWireskablar
Med AUX- eller RCA-ingång på stereon kan det inte bli enklare än med en simpel sladd med din i-enhet i ena änden. Välj bara rätt inkälla i bil­inställningarna och du har en komplett lösning. Inget bling, men ljud får du.

Kablarna på bilden kommer från iWires och kan bland annat köpas på Apples hemsida, men vilken elektronikaffär som helst kan erbjuda dig samma funktion direkt över disk. Glöm bara inte att tänka på sladdlängd. Helst ska de inte vara varken för långa eller för korta. Ungefärligt pris: 200 kronor

TomTom Car Kit for iPhone
I likhet med Jabras Cruiser erbjuder TomTom en box som ger dig handsfreesamtal, men utöver detta får du även ett bra navigeringssystem på köpet. I alla fall om du dessutom slantar upp för tillhörande applikation från iTunes Store. En kul detalj är att lösningen stödjer svenska.

Med i paketet följer en liten anordning som håller telefonen på plats. Du fäster den endera på instrumentpanelen eller i rutan. Väl där kan du ansluta enheten för att spela musik, men detta sker med sladd. Ungefärligt pris: 890 kronor + kartor (Skandinavien 569 kronor)